Een lunch van 190 euro is niet echt bescheiden

None

Een lunch van 190 euro is niet echt bescheiden

Burgemeester Onno Hoes van Maastricht luncht met een journaliste van NRC Handelsblad. De vertering komt te staan op bijna 190 euro (NRC Handelsblad, 7 juli).

Bij mijn vrouw en mij stijgt het bloed naar het hoofd. Wij kennen stellen die zo’n bedrag maximaal kunnen besteden in drie weken.

Het verslag meldt dat Hoes de lunch bescheiden heeft willen houden – en dat terwijl hij daar een wijntje van twaalf euro vijftig bestelt.

Hoes zet zijn eigen voortreffelijkheden in het zonnetje, eist van zijn medewerkers afstand en tutoyeert de journaliste, maar vraagt haar niet hetzelfde te doen.

De burgervader, met zijn stropdas van Hermès, zegt onverschillig te zijn voor uiterlijk vertoon, maar pronkt nadrukkelijk met een ring die is bezet met een handjevol diamanten en vermeldt zijn Porsche Panamera, die voor de deur staat van een van zijn twee huizen.

Hij wou altijd al uniek zijn, zegt hij.

Hoes wenst niet het type burgemeester te zijn dat in Swiebertje speelt, zegt hij. Dit zal voorlopig ook niet lukken, maar de aanhouder wint.

Misschien kan hij alvast proberen de middag met een Michelinster minder te overleven. Zijn moeder deed dat al voor, met de blik gericht op minderbedeelden.

A.J. Andringa

Gasselte

    • A.J. Andringa