De lange reis van de vlam

Zeus was voor de oude Grieken het vuur in hun leven. De bijgelovige inwoners van Olympia gaven de oppergod daarom, voorafgaand aan de antieke Spelen, altijd een eerbetoon: honderd ossen gingen op de brandstapel. Dit vuur werd – ter inspiratie – het hele evenement brandend gehouden.

Eeuwen verstreken, het olympisch vuur bleef. In Olympia ontstoken op 10 mei, kwam het dit jaar op 18 mei vanuit Griekenland in Engeland aan. Het reisde op twee eigen stoelen, 1A en 1B, in een goudkleurig vliegtuig van British Airways naar Cornwall. De vlam was verpakt in vier metalen lantaarns, met klittenband en veiligheidsriem aan de stoelen bevestigd. Ernaast, in stoel 1C, Andy Marriner, politieofficier in Londen, speciaal getraind in brandbestrijding.

De status van de vlam groeit sindsdien. Op internet toont de BBC dagelijks een etappe van de fakkeltocht naar Londen. En er wordt een liveblog bijgehouden. Voor de liefhebbers: vandaag lopen de fakkeldragers van Bournemouth naar Southampton.

    • Jens Pauw