Curaçao krijgt tik op de vingers

De regering van Curaçao moet op korte termijn maatregelen nemen om de begroting van 2012 op orde te brengen. De Rijksministerraad heeft Curaçao hiervoor gisteren een zogeheten aanwijzing geven.

„Een zware beslissing”, zei premier Rutte gisteren na de vergadering van de Nederlandse ministers en de vertegenwoordigers van Aruba, Sint Maarten en Curaçao. Minister-president Gerrit Schotte liet in stevige bewoordingen weten het niet eens te zijn met de beslissing. „Wij gaan in beroep. We hervormen allang. We gedragen ons zoals we ons zouden moeten gedragen.”

Curaçao heeft een tekort van 70 miljoen euro op de lopende begroting. Het College Financieel Toezicht, ingesteld toen Curaçao en Sint Maarten twee jaar geleden zelfstandig werden, heeft de regering-Schotte diverse keren aangespoord maatregelen te nemen. Omdat deze uitblijven adviseerde het CFT een aanwijzing te geven. Dit betekent dat Curaçao voor 1 september dekking moet zoeken voor 25 miljoen euro. Dit bedrag is nodig omdat de invoering van een nieuwe zorgverzekering is uitgesteld. Op langere termijn moet een gat van 45 miljoen worden weggewerkt. Het tekort is met 9 procent groter dan dat van Griekenland.

Het is voor het eerst sinds Curaçao een zelfstandig land is binnen het koninkrijk dat een aanwijzing wordt gegeven. Het zal de verhoudingen met Nederland geen goed doen. Sommige politici op het eiland zeggen dat ze genoeg hebben van de Nederlandse bemoeizucht. Rutte omschreef gisteren de banden als „professioneel en zakelijk”.