Clinton belooft Egypte hulp bij de ‘overgang naar democratie’

Clinton vanmiddag tijdens haar persconferentie. Foto AFP/Brendan Smialowski

Hillary Clinton, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, onderstreepte vandaag nogmaals de “sterke steun” die de VS aan bondgenoot Egypte willen bieden in de overgang naar een democratisch Egypte.

Die uitspraak deed Clinton tijdens een persconferentie in Kairo, die deel uitmaakt van haar eerste ontmoeting met de nieuwe Egyptische president Mohammed Morsi:

“Ik ben in Kairo om de steun van de Verenigde Staten te bevestigen voor het Egyptische volk, en de overgang naar democratie. We willen een goede ondersteuning bieden aan de nieuwe regering, die werd opgericht dankzij de moed en opofferingen van het Egyptische volk. [..] Een succesvolle democratie vereist dialoog en compromis. Daar willen we bij helpen, al is het aan de Egyptenaren om haar vertegenwoordiging te kiezen.”

Volgens Clinton delen Egypte en de VS genoeg “strategische belangen die de meningsverschillen ruimschoots overtreffen”, en spoort ze Morsi aan om de dialoog met het leger en politieke tegenstanders te versterken.

Morsi wil crisis beteugelen

De Egyptische president Morsi liet enkele dagen geleden nog weten dat hij de dialoog zal zoeken met het leger, zijn politieke tegenstanders en de rechterlijke macht. Hij zegt dit te willen doen om de crisis te beteugelen die ontstond toen hij de beslissing van het Constitutionele Hof om het parlement te ontbinden afgelopen weekend ongedaan maakte.

Vooral de VS, jaarlijks goed voor ongeveer een miljard euro hulp aan Egypte, hadden ook eerder al nadrukkelijk aangedrongen op een dialoog om de crisis te beëindigen. Morsi zei dat hij vastbesloten is gerechtelijke uitspraken te respecteren.

Zondag vaardigde president Morsi een presidentieel decreet uit dat de ontbinding van het parlement ongedaan maakte. Hij riep de parlementsleden op weer bijeen te komen, totdat een nieuw parlement gekozen kon worden. Het leidde afgelopen week tot een parlementaire vergadering van enkele minuten. Dat wekte bij het leger de vrees op dat het parlement te veel macht krijgt.

Het leger wenst ook na de Arabische Lente, zo weinig mogelijk macht uit handen te geven. Vlak voor de verkiezing van Morsi trok het daarom snel nog even veel bevoegdheden naar zich toe. De Militaire Raad bekrachtigde daarom ook de uitspraak van het Constitutionele Hof om het parlement te ontbinden.

Het is allemaal nogal ingewikkeld, erkent ook NRC-correspondent Gert van Langendonck:

“De komende weken en maanden worden voor de Egyptenaren een stoomcursus in grondwettelijk recht. Het lijkt wel alsof er elke dag een nieuwe rechtbank zich in het debat mengt.”

http://www.youtube.com/watch?v=WHRvaXozuvA