buitenkijken

Thijs Wolzak fotografeert deze zomer wekelijks een bijzondere buitenruimte. Deze week een strandhuisje bij Castricum aan Zee.

castricum photo: thijs wolzak amsterdam

Wat Een strandhuisje zonder elektriciteit, zonder stromend water, zonder eigen toilet en zonder computer en televisie. Hier doen Gerard Ridderhof en Annelies Vervoort vooral niks. Ze lezen, of ze praten tot middernacht met elkaar bij kaarslicht. Een paar kilometer verderop in hun huis in Castricum aan Zee lukt dat vaak niet – er is nu eenmaal altijd wel iets wat moet. Maar in hun strandhuisje op Bad Noord, dat van 1 mei tot 1 september jaarlijks uit de opslag komt, kost ontspannen „geen enkele moeite”, zegt Annelies Vervoort. „Heerlijk! Het is één grote speeltuin met veel zand en water.”

De dochters Floore en Saar jutten schelpen om er kettingen van te rijgen en ze surfen graag. Gerard is een fanatiek kanoër en Annelies loopt graag hard langs de branding of door de duinen. Vervoort: „Bad Noord is het fijnste plekje dat er is.”

Mooiste seizoen Augustus is prachtig, zegt Vervoort. „Het zeewater is warmer en er zijn dan geen prikkende algen in het water. Ook fijn: ’s morgens vroeg kun je zo vanuit je bed in je pyjama de duinen in om bramen te plukken. Yoghurt met verse, zelfgeplukte bramen als ontbijt, heel feestelijk. Sowieso is opstaan en in je hemdje het strand op lopen en dan een duik nemen de mooiste manier om een dag te beginnen.”

Bijzonder In de strandhuisjes mag weer overnacht worden. Vervoort: „Vorig jaar was dat opeens verboden. Kwamen er ’s nachts mannen met schijnwerpers controleren of de strandhuisjes wel leeg waren en lagen wij muisstil te wezen.”

    • Thijs Wolzak