Bouw: opnieuw een flinke omzetdaling

None

De bouw ligt op zijn gat. Volgens het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid daalt de waarde van de totale bouwproductie dit jaar met 3,5 procent, vergeleken met vorig jaar. De prognoses van het EIB zijn vrij dramatisch. Vorig jaar werd er voor 11,5 miljard euro nieuwbouwwoningen gebouwd. Dit jaar zal dat volgens verwachting 4,5 procent lager liggen. De markt voor kantoren en andere bedrijfspanden (utiliteitsbouw) is met een verwachte afname van 8 procent nog beroerder. Ook wordt er minder gewerkt aan wegen, spoor en watergangen.

Dat is slecht nieuws voor grote bouwbedrijven als Ballast Nedam, BAM en Heijmans. Het is ook slecht nieuws voor bouwmarktbedrijven als Maxeda DYI (Praxis) en Intergamma (Gamma). Minder nieuwbouwhuizen betekent ook minder muren die gewit moeten worden en minder keukens en badkamers die geïnstalleerd worden. Volgens het EIB is het een mythe dat mensen aan het verbouwen slaan als ze er niet in slagen hun huis te verkopen. Vorig jaar verdienden aannemers en bouwers 6,6 miljard met herstel en verbouwwerkzaamheden. Dit jaar zal dat 3,5 procent lager liggen.

De Nederlandse macro-economische indicatoren beloven niet veel beters. De koopkracht daalt volgens het Centraal Planbureau dit jaar met 2 procent en volgend jaar met 0,75 procent. De werkloosheid loopt op tot 7 procent volgend jaar. Banken in Europa moeten aan hogere kapitaalseisen voldoen. Dat zijn geen omstandigheden waarin huishoudens massaal huizen kopen en ontwikkelaars projecten gefinancierd krijgen. Daar komt de onzekerheid over een mogelijke beperking van de hypotheekrenteaftrek nog bij. Het EIB verwacht dat volgend jaar de totale waarde van de bouwproductie op het niveau van dit jaar zal blijven.