Barclays biedt excuses aan in paginagrote advertenties

Barclays-directeur Bob Diamond (L) poseert met CEO John Varley en president-commissaris Marcus Agius. Foto Reuters / Dylan Martinez

De Britse bank Barclays heeft middels een paginagrote advertentie in drie kranten “oprechte excuses” aangeboden aan het grote publiek voor haar renteschandaal, schrijft CNN vanmiddag. De excuses zijn vandaag geplaatst in de Financial Times, Times of London en de Guardian.

De spijtbetuiging is ondertekend door de opgestapte president-commissaris Marcus Agius met de boodschap dat hij “oprecht spijt heeft van wat er is gebeurd en van het in de steek laten van de klanten”.

Daarnaast bedankt hij de klanten voor het in de bank gestelde vertrouwen. “Het is onze verantwoordelijkheid het recht te verdienen om dat te behouden.”

Begin deze maand kondigde Agius zijn vertrek aan, gevolg door topman Bob Diamond die afgelopen heeft afgezien van een bonus van 25 miljoen euro.

Barclays kreeg miljoenenboete voor manipuleren rentetarieven

Barclays kreeg eind vorige maand een boete opgelegd van 290 miljoen pond (363 miljoen euro) voor het manipuleren van de London Interbank Offered Rate (Libor) en de Euro Interbank Offered Rate (Euribor), twee belangrijke rentetarieven in Europa.

Libor en diens Europese tegenhanger Euribor zijn internationale rentetarieven waartegen banken aan elkaar lenen. Die worden als basis gebruikt om onder meer de rentes op leningen als hypotheken en creditcards vast te stellen. De omvang van de leningen en andere effecten die op het Libortarief zijn gebaseerd, bedraagt 350.000 miljard. Die tarieven zijn gemanipuleerd om de winst van banken op te krikken.

    • Annemarie Coevert