Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Algemeen

Amsterdam Mode Dagboek (5): de nieuwe Lichting

PHOTO © PETER STIGTER FILENAME IS DESIGNER NAME AFW SS13
PHOTO © PETER STIGTER FILENAME IS DESIGNER NAME AFW SS13

Het is elk jaar weer een van de hoogtepunten van de zomereditie van Amsterdam Fashion Week:  Lichting, een door G-Star gesponsorde wedstrijd voor jonge ontwerpers. Zeven academies vaardigen  hun twee beste net afgestudeerde modeleerlingen af  (minus, in het geval van ArtEZ,  degenen die zijn geselecteerd voor de Frans Molenaarprijs). Een internationale jury, ditmaal voorgezeten door H&M’s voormalig creative director Margareta van den Bosch, kiest. samen met 150 Nederlandse modeprofessionals.  De stemmen van die laatsten, die na de show worden opgehaald, bepalen voor de helft de uitslag.

Voor wie niet in staat was de eindexamenshows te bezoeken, geeft Lichting een goed beeld van de jongste generatie Nederlandse ontwerpers. Wat dit jaar opviel bij was het experiment met vorm en vooral materiaal (het verfijnde handwerk van Yvonne Kwok, het van cocktailprikkers gemaakte bont van Judith van Vliet en  de op vervallen gebouwen lijkende kledingstukken van Morta Griskeviciute)  de vele plissés en decoraties  en het vanzelfsprekende gebruik van kleur. De tijd dat een groot deel van de jonge ontwerpers automatisch koos voor zwart ligt echt achter ons.

Favoriete modehuizen onder de ontwerpers zijn, afgaande op hun werk, Prada, Balenciaga, Dries van Noten en Céline.

Winnares werd Yvonne Kwok van AMF (foto boven) hoewel David Laport en Esther Kruyer ook veel stemmen van de Nederlanders leken te hebben gekregen. Kwok krijgt een bedrag van 10.000 euro en mag meedoen aan de show van G-Star in Berlijn.

David LaportDavid Laport

Jeff MontesJeff Montes

Miriam de WaardMiriam de Waard

Brian GerardtsBrian Gerardts

Morta GriskeviciuteMorta Griskeviciute

Nadja WeringNadja Wering

Sara VeenstraSara Veenstra

Dagmar LindeijerDagmar Lindeijer

Poul BrouwerPoul Brouwer

Esther KruyerEsther Kruyer

Ilona PutkaradzeIlona Putkaradze

Judith van VlietJudith van Vliet

Tess van ZalingeTess van Zalinge

Fotografie: Peter Stigter. Teampeterstigter.com