Amsterdam Fashion Dagboek (6): Bas Kosters is weer verliefd

Mochten er gistermiddag in de zaal bij Bas Kosters mensen hebben gezeten die benieuwd  waren naar het liefdesleven van de 35-jarige ontwerper, dan werd hun nieuwsgierigheid geheel bevredigd. Voor de show begon werd een tamelijk lang fragment van een interview met Margreet Dolman uit november vorig jaar vertoond, waarin de ontwerper vertelde over de breuk

PHOTO © PETER STIGTER FILENAME IS DESIGNER NAME AFW SS13
PHOTO © PETER STIGTER FILENAME IS DESIGNER NAME AFW SS13

Mochten er gistermiddag in de zaal bij Bas Kosters mensen hebben gezeten die benieuwd  waren naar het liefdesleven van de 35-jarige ontwerper, dan werd hun nieuwsgierigheid geheel bevredigd.

Voor de show begon werd een tamelijk lang fragment van een interview met Margreet Dolman uit november vorig jaar vertoond, waarin de ontwerper vertelde over de breuk met zijn vriend, met wie hij negen jaar samen was geweest. Dat was natuurlijk heel moeilijk geweest, maar gelukkig had hij veel liefde gekregen van zijn familie en zijn vrienden. Na het fragment namen Dolman (een typetje van Paul Haenen) en Kosters plaats op witte stoeltjes, voor een follow-up. “Hoe gaat het nu met je?” Nou, gelukkig  een stuk beter: na een tijdje ronddwarrelen had de ontwerper in de disco twee maanden geleden een nieuwe vlam ontmoet. “Ah, een relatie als inspiratie voor iets waar wij weer vreugde aan gaan beleven”, begreep Dolman.

En inderdaad: liefde was het uitgangspunt voor de collectie. Of zoals met dikke letters bij aan het begin van de catwalk stond: Love, Fuck, Yeah.

De show was ongeveer wat je kon verwachten bij een Bas Kosters-show rond zo’n thema: uitstaande jurken met hartjes met lachende gezichtjes, shalws waarop foto’s uit de oude reclamecampagne ‘Bloemen houden van mensen’ werden afgewisseld met historische porno ( want met schaamhaar) meer hartjesdessins, groene overalls met  glitterharten op kruis en borst, doldwaze maskers en roze pruiken,  veel T-shirts en leggings, een medley van liefdesliedjes, Kosters zelf met een bruidssluier. En, na afloop, bruidstaart voor iedereen.

Bas Kosters is veel meer entertainer dan modeontwerper. Hij zet een gezellige, persoonlijke formuleshow neer, waarbij het allang niet meer gaat om de kleren. Die dienen vooral als canvas voor zijn prints.

“Bas Kosters is een religie”, stelde Margreet Dolman voor de show.

“Ja”, antwoordde Kosters. Er klonk geen ironie door  in zijn stem.


Fotografie: Peter Stigter. Teampeterstigter.com. Bekijk hier alle foto’s van de show en hier backstage.