Ambulances vaak te laat bij spoedgevallen

Foto Thomas Schlijper / Hollandse Hoogte

Ambulances komen nog vaak te laat bij levensbedreigende situaties. In bijna vier op de vijf gemeenten wordt de gestelde norm niet gehaald. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws onder bijna 1,3 miljoen ritten.

In 95 procent van de spoedgevallen moeten ambulances binnen een kwartier ter plaatse zijn. Dat gebeurt in 320 van de 415 gemeenten niet. Vooral plattelandsgemeenten moeten vaak langer wachten omdat daar minder ambulanceposten zijn en er daardoor langere afstanden moeten worden afgelegd. In steden en grote gemeenten zijn ambulances wel vaak op tijd.

De gemeente Millingen aan de Rijn in Gelderland scoort het slechtst. Daar komt 84 procent van de ritten te laat aan. Ook in Friesland, Zeeland en Brabant scoren gemeenten onder de maat.

Uit cijfers van Ambulancezorg Nederland blijkt dat landelijk gezien 93,3 procent van de ambulances op tijd komen. In niet-stedelijke gebieden is dat maar 88,7 procent. In stedelijke gebieden wordt de norm wel gehaald: 95,5 procent.

Volgens voorzitter Hans Simons is er nauwelijks nog verbetering mogelijk. Overal ambulances plaatsen is niet reëel, vindt hij. “Dat zou te kostbaar zijn en daar zou te weinig werk voor zijn.” Simons denkt dat huisartsen en vrijwilligers vaker moeten bijspringen.

    • Annemarie Coevert