Afrikaanse Unie roept op tot maatregelen tegen ex-junta Mali

President van Ivoorkust Alassane Dramane Ouattara (links) aan het woord namens de Afrikaanse Unie op een persconferentie. Foto AFP/Jenny Vaughan

De Vredes-en Veiligheidsraad van de Afrikaanse Unie heeft Mali vandaag opgeroepen “effectieve maatregelen” te treffen tegen de rebellengroepen in het land. Ze zorgen momenteel voor een “onacceptabele inmenging” in het “transitieproces” van het land.

De Unie roept op tot het stoppen van de inmenging door rebellen in de ontbinding van de ‘Nationale Commissie voor het herstel van de democratie en de herstelling van de staat’, opgericht door de voormalige junta die op 22 maart de macht greep in Mali. Dat verklaarde een woordvoerder vandaag tegenover persbureau AFP, na afloop van een bijeenkomst van de Afrikaanse Unie in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba.

Aan Al-Qaeda gelieerde strijders en de NMLA, de seculiere Toeareg-rebellen in Mali, werkten in maart samen om de macht van de regering over te nemen. Destijds zorgde de succesvolle samenwerking ervoor dat het noorden in handen kwam van de NMLA. Eind mei sloegen de islamistische strijders en de Toeareg-rebellen de handen ineen en stichtten ze samen een staat.

Maar de meer conservatieve MUJAO wil dat de sharia wordt ingevoerd in de zelfverklaarde onafhankelijke staat Azawad die beide partijen eind mei gebroederlijk stichtten. Hierdoor staan de twee rebellengroeperingen inmiddels tegenover elkaar.

    • Annemarie Coevert