Zo jeugdig als een schoolfeestje

pop

Metric: Synthetica

De band Metric, uit Toronto, Canada, bestaat al veertien jaar maar klinkt jeugdig als een schoolfeestje. De band is gevormd rond zangeres/synthesizerspeler Emily Haines en gitarist James Shaw die ook keyboards en theremin speelt. Haines en Shaw zijn ook lid van de orkestrale rammel-band Broken Social Scene, maar leven bij Metric hun discodromen uit.

Op de nieuwe, vijfde cd Synthetica staan gesmeerde popsongs met, meer dan op eerdere cd’s, lichtvoetige instrumentaties. Zoals de cd-titel al zegt, is gekozen voor een synthetische stijl waarin verende en welvende keyboardpartijen als nevel over elkaar heen zijn gelegd.

De nummers kregen een gesmeerd geluid waar Haines’ prettig koerende zangstem de woorden als een zalfje overheen strijkt. Het resultaat is vederlicht en onpretentieus, maar met een onweerstaanbaar popgevoel.

Verrassend is het nummer ‘The Wanderlust’, waar Haines uitroept „I never wanted to go home” en plotseling de duistere bariton van Lou Reed haar aanvult: „Wanderlust will carry us on”.

Metric heeft een zomers geluid, maar weet dat het leven uit meer bestaat dan zon en dansen.