Willem Holleeder moet Staat bijna 18 miljoen euro betalen

Willem Holleeder op zijn scooter in de zomer van 2005.

De rechtbank in Haarlem heeft besloten dat Willem Holleeder bijna 18 miljoen euro aan de Nederlandse staat moet betalen. Het gaat om geld dat Holleeder verkreeg door het afpersen van onder andere de in 2004 doodgeschoten vastgoedmagnaat Willem Endstra.

In totaal gaat het om 17.957.932,47 euro, aldus de NOS. Voor de afpersing van Endstra gaat het om bijna 17,4 miljoen euro. De rest van het geld is voor de afpersingen van Kees Houtman en Rolf Friedländer.

Holleeder in beroep

Stijn Franken, de advocaat van Holleeder, heeft eerder al laten weten dat Holleeder het geld niet heeft. Het geld zou niet zijn overgemaakt naar zijn cliënt, maar naar zakenman Jan Dirk Paarlberg. Paarlberg zit op dit moment een straf uit voor het witwassen van het geld. Ook van Paarlberg eist justitie de ruim zeventien miljoen euro. De vastgoedmiljonair is tot vier jaar cel veroordeeld, maar is naar de Hoge Raad gestapt.

Franken heeft laten weten dat Holleeder in beroep gaat tegen de uitspraak, aldus BNR.

Willem Holleeder kwam afgelopen januari na zes jaar cel op vrije voeten. Hij werd in 2006 veroordeeld voor het afpersen van verschillende vastgoedhandelaren.

    • Lex Boon