Weinig feiten, maar genoeg aantijgingen

Na jaren van schandalen is het dopingspook nooit ver weg tijdens de Tour de France. Over de dominantie van het Britse Team Sky wordt al dagenlang gefluisterd. Doping?

Redacteur Wielrennen

La Toussuire. In het imposante decor van Alpenreuzen als Col de la Madeleine of Croix de Fer is de liefhebber snel weer verkocht. Schitterende topsport, de overwinning van de Fransman Pierre Rolland en het werk van de Sky-trein van geletruidrager Bradley Wiggins, gisteren in de elfde etappe in de Tour de France.

Miljoenen liefhebbers genoten langs de weg of voor de televisie. Maar in de perszaal wordt al dagenlang gefluisterd over de superioriteit van Wiggins en de Britse ploeg. Doping?

Zijn er al dopingfeiten in de 99ste Tour? Er was een politie-inval bij de Franse ploeg Cofidis op de eerste rustdag. En wielrenner Remy di Grégorio werd meegenomen voor verhoor en aangeklaagd wegens betrokkenheid bij een dopingnetwerk in Marseille. Voorlopig is het daarbij gebleven. Maar achter de coulissen van de zwaarste sportwedstrijd ter wereld is het dopingspook nooit ver weg, na jaren van schandalen.

„Aicar”, fluisterden de bazen van twee Nederlandse ploegen in de aanloop naar de Tour. Maakt dit veronderstelde wondermiddel – dat vet verbrandt en spieren versterkt – het verschil? En hoe zat het met het hoge aantal knieblessures bij de vorig jaar zo succesvolle Europcar-ploeg van Thomas Voeckler en Pierre Rolland? De Franse krant L’Equipe berichtte vlak voor de Tourstart over corticosteroïdengebruik. Bewezen is er niets. Voeckler en Rolland wonnen een rit en gloriëren opnieuw over de Franse wegen.

Vandaag begint in het Italiaanse Mantova een proces over een omvangrijk dopingnetwerk, waarbij begeleiders en renners van de ploeg Lampre zouden zijn betrokken. Hun kopman Michele Scarponi, niet genoemd in het onderzoek, reed gisteren lang mee in de kopgroep. Maar waarom doet Damiano Cunego niet mee aan de Tour? De nummer zeven van vorig jaar, wel genoemd in de zaak-Mantova, zegt zich liever te richten op de Ronde van Spanje.

En dan is er nog een Spaanse ploegarts bij de affaire betrokken, José Ibarguren, die een beladen verleden heeft in de wielersport. Hij werkte onder meer voor Saunier Duval in de tijd dat Riccardo Ricco daar werd betrapt op dopegebruik in de Tour van 2009. Vorig jaar was Ibarguren in dienst van Omega Pharma-Lotto, de ploeg waarin Philippe Gilbert extreem succesvol was. Dit seizoen werkt hij voor Omega Pharma-Quickstep, waar Tom Boonen weer begon te winnen. Een oorzakelijk verband hoeft er niet eens te zijn, insinuaties doen het werk wel.

Zeker in het mediacircus Tour de France, zo merkte ook geletruidrager Wiggins deze week. Journalist Paul Kimmage zette als eerste openlijk vraagtekens bij zijn prestaties. „Als Wiggins over doping wordt gevraagd, geeft hij dezelfde antwoorden als Lance [Armstrong] en Floyd [Landis]”, vertelde hij aan de website Velonation.com. Vervolgens vroeg hij zich af waarom Sky werkt met de Belgische ploegarts Geert Leinders, die volgens Kimmage een dubieus verleden zou hebben bij de Raboploeg.

De Britse media waren er als de kippen bij om de affaire-Rasmussen erbij te halen uit 2007.

De feiten? Leinders werkt sinds eind jaren tachtig in de wielersport, voor Panasonic en Histor van Peter Post en van 1996 tot 2009 voor Rabo. Nooit is bewezen dat hij dope verstrekte, wel staat vast dat ‘zijn’ ploegen een laag percentage ziekteverzuim en blessures hadden. Dat wist Sky-manager David Brailsford ook, toen hij Leinders in 2010 vroeg om tachtig dagen per jaar voor zijn ploeg te werken. Nooit was dat een probleem, tot de dominante Sky-trein het geel opeiste in de Tour.

Wiggins moet meer vrezen voor een kruisverhoor op de tweede rustdag, komende dinsdag, dan voor zijn concurrenten in de koers.

Hoe zal de Britse geletruidrager reageren op vragen van Kimmage of David Walsh, de Times-journalist die in 2003 op de rustdag in Pau een legendarisch verbaal duel aanging met Lance Armstrong? De Texaan maakte gehakt van zijn rivaal en ging gewoon door met het winnen van Tours, zeven in totaal. Al is het uiterst onzeker of Armstrong zijn zeges mag houden. Nog zo’n schaduw uit het verleden, met alle commotie in de eerste week rond een verhaal in De Telegraaf over ex-ploeggenoten die getuigden over dopegebruik van zichzelf en Armstrong, maar die zelf wel ‘gewoon’ aan de Tour mogen meedoen.

„Kap er toch eens mee”, luidde de noodkreet van oud-renner Rob Harmeling over de affaires uit het verleden in het NOS-programma De Avondetappe. Veel jonge wielrenners roepen het hem na. Maar een Tour zonder doping?

    • Maarten Scholten