Waar komen namen van medicijnen vandaan?

Van A.Vogel ProstaforceMed tot Zyprexa Velotab. De vreemde namen van medicijnen zijn soms ware tongbrekers. Vera Kors vraagt zich af: hoe komt men aan de namen voor medicijnen en door wie worden ze goedgekeurd?

Pieter De Pourcq, woordvoerder van medicijnontwikkelaar Novartis Consumer Health, weet er alles van: „Medicijnnamen zijn meestal fantasienamen die door de producent zijn verzonnen. Vaak gaat het om samentrekkingen van woorden uit het Latijn die naar het probleem of de werkzame stoffen verwijzen.” Zoals Norvasc, dat de bloeddruk verlaagt. Want vasc komt van vasculair. Betekenis: wat betrekking heeft op de (bloed)vaten.

Namen zoals aspirine zijn ook combinaties, maar zijn wel al stevig ingeburgerd in onze taal. Aspirine werd in de 19de eeuw door een Duitser uitgevonden en komt van Acetylsalicylzuur, de werkzame stof in aspirine. Acetyl Spirsäure zoals de Duitsers het toen nog noemden. Ingekort is dat A-spir, vandaar aspirine.

Producenten proberen fantasienamen steeds herkenbaarder te maken, zegt Stijn Mentrop, hoofd van marketingbureau Art of Branding. Dat is handig, omdat mensen steeds vaker zelf opzoek gaan naar medicatie via bijvoorbeeld internet. En dat leidt ertoe dat mensen geen ‘Norit’ meer bestellen maar gewoon ‘diarreeremmers’. Of kijk naar Calci-Chew, een kauwtablet met calcium.

Ook medicijnen die niet vrij te koop zijn, krijgen begrijpelijker namen, zegt Mentrop. Zij komen vaak van dezelfde producenten en volgen de trend bij commerciële medicijnen. Mentrop geeft Champix als voorbeeld, een middel tegen roken. „Wat zegt Champix jou? Champion, dus overwinnen.”

Overigens kunnen medicijnproducenten niet zomaar een naam op een product plakken. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen waakt in Nederland over nationale en internationale regels waar medicijnen aan moeten voldoen. Een voorbeeld van wat niet mag is ‘innovatium extra sterk’. Voor secondelijm of waspoeder kan de toevoeging ‘extra sterk’ wel, maar het is te wervend voor een medicijn, vindt het CGB, dus moest die zin worden geschrapt.

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl

    • Thomas Keirse