#Vrijdagmiddagvraag: een puntgaaf mozaïek

Wie was deze verwant? Foto AFP

Elke vrijdag legt de wetenschapsredactie van NRC Handelsblad een dier, molecuul, fossiel of vraagstuk voor. Weet u wat het antwoord is? Lees dinsdag of u het bij het rechte eind had. De vraag bediscussiëren mag, maar verklap het antwoord niet voor anderen. Op Twitter kunt u uw antwoord delen onder de hashtag #vrijdagmiddagvraag.

Deze mensachtige was primitief én modern. Hij had het hielbeen van een bomenklimmer, maar enkels waarmee hij op twee benen kon lopen. Vandaag onthulden zijn ontdekkers nog meer schedelonderdelen van dit puntgave fossiel: delen van de onderkaak, ribben, een dijbeen en wervels. Weet u van welke hominine deze schedel was, en waar en wanneer hij leefde? Laat het weten op Twitter, of plaats een cryptische omschrijving in de comments.

Een kleine tip: de bijnaam van dit fossiel betekent ‘antwoord’.

    • Lucas Brouwers