Voor het eerst Saoedische vrouwen op de Spelen

Leiders in Saoedi-Arabië stonden onder grote druk van het IOC.

Rotterdam. Saoedi-Arabië stuurt voor het eerst in de geschiedenis vrouwelijke sporters naar de Olympische Spelen in Londen. Het conservatieve moslimland vaardigde voorheen alleen mannen af. Saoedische leiders stonden onder stevige druk van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om niet meer alleen mannelijke sporters naar internationale toernooien af te vaardigen. Ze zouden na de Spelen van Londen sancties kunnen verwachten als vrouwen werden buitengesloten.

De twee Saoedische vrouwen zijn judoka Wodjan Ali Seraj Abdulrahim Shahrkhani en 800 meter-loopster Sarah Attar. Ook zullen er dit jaar voor de eerste keer vrouwelijke officials deel uitmaken van de olympische delegatie. Het islamitische Qatar en Brunei sturen dit jaar ook voor het eerst vrouwen naar Londen. Het is ook een primeur in de historie van de Spelen dat nu alle landen met vrouwelijke atletes naar de Spelen afreizen. De Olympische Spelen beginnen 27 juli.

Prins Nawaf bin Faisal, als voorzitter van het nationale olympische comité verantwoordelijk voor sport in Saoedi-Arabië, heeft drie voorwaarden gesteld aan deelname. De sportster moet gekleed gaan volgens de regel van de islamitische wetgeving, de sharia. De sportster moet van een naaste verwant toestemming krijgen om deel te nemen en ze moet in Londen door dat familielid worden vergezeld. En ten derde: tijdens de wedstrijden moet er een absolute scheiding van seksen zijn.

Op de Olympische Spelen in Peking in 2008 was 42 procent van de deelnemers vrouw. NRC