Twee reuzen kort na start

Vandaag wordt de langste etappe van deze Tour de France verreden (226 kilometer). Al na 34 kilometer wacht de renners de Col de Grand Cucheron (1.188 m, eerste categorie) en kort daarop begint ze met de Col du Granier (1.134 m, eerste categorie). De rest van de etappe bevat veel minder hoge bergen. De langste etappe ooit werd in 1920 verreden. Die was 485 kilometer lang. De Waal Firmin Lambot won hem en hij deed er iets meer dan negentien uur over. Oud-renner Michael Boogerd in zijn Handboek Tour de France over de etappe van vandaag: „Na het slagveld van gisteren moeten de renners in het begin van de rit direct weer over twee cols. De Col du Grand Cucheron is lastig, niet al te hoog, maar wel een stijging van bijna 7 procent.” De klimgeiten kunnen weer los vandaag.