Teeven: beelden dieven alleen openbaar na akkoord OM

De ministerraad wil dat het mogelijk is mugshots van overvallers openbaar te maken, zolang het OM de regie houdt. Foto Reuters / Kieran Doherty

Beelden van inbraken, overvallen en andere misdrijven mogen alleen worden verspreid na toestemming van justitie. De ministerraad heeft vandaag ingestemd met een wetsvoorstel daartoe. Willekeurige verspreiding van beeldmateriaal zou de opsporing van verdachten juist in de weg kunnen staan.

Staatssecretaris van justitie Fred Teeven voelt dan ook weinig voor de ‘willekeurige verspreiding’ van beeldmateriaal. Ook omdat dit mensen ten onrechte in verband kan brengen met misdrijven.

Hij vindt dat ‘mugshots’ alleen na toestemming van politie en justitie verspreid mogen worden. Hiervoor moet eerst aangifte worden gedaan. Als de regie in handen blijft van politie en justitie moet het als het aan Teeven ligt wel mogelijk worden foto’s van verdachten van winkeldiefstal en overvallen online of op grote beeldschermen in winkelcentra te tonen.

Vorig jaar ontstond ophef over het publiceren van beelden van verdachten, nadat de Vereniging Eigen Huis had aangekondigd beelden van inbrekers op internet te zetten. Het College bescherming persoonsgegevens stelde dat dit niet zomaar mocht en waarschuwde voor hoge boetes. De Tweede Kamer vond dat de omgekeerde wereld.

    • Niels Posthumus