Syrische oppositie wil krachtige VN-resolutie na nieuw ‘bloedbad’

Een door de oppositie vrijgegeven foto van een anti-regeringsprotest in Damascus van afgelopen woensdag. Foto AP / Shaam News Network

De Syrische oppositie roept de VN-Veiligheidsraad op snel met een bindende resolutie te komen die de Syrische bevolking moet beschermen. Aanleiding zijn de berichten over een nieuw bloedbad in het Syrische stadje Taramseh, waarbij meer dan 220 mensen zouden zijn gedood.

Volgens activisten van de oppositie nam het Syrische leger Taramseh gisteren onder vuur met zware wapens als helikopters en tanks onder vuur. Na beschietingen door het leger zouden regeringsgezinde milities Taramseh zijn binnengevallen en meer dan 220 mensen, voornamelijk burgers, hebben afgeslacht. Onder de slachtoffers zouden veel vrouwen en kinderen zijn.

De berichten over een bloedbad in Taramseh zijn nog niet door onafhankelijke bronnen bevestigd. Het Syrische staatspersbureau SANA ontkent de berichten over geweld in Taramseh niet, maar stelt dat “tientallen terroristen” het stadje binnenvielen en meer dan vijftig mensen hebben gedood. De gewapende oppositie en het regime van president Assad geven elkaar meestal de schuld van het aanhoudende geweld in het land.

Berichten over bloedbad vlak voor vergadering Veiligheidsraad

Het nieuws over het bloedvergieten in Taramseh komt op een opvallend moment, zegt onze buitenlandredacteur Carolien Roelants:

“De berichten uit Taramseh komen op het moment dat de VN-Veiligheidsraad moet beslissen over een nieuwe resolutie. Het Westen wil nieuwe sancties, Rusland juist niet. Belangrijk is dat er nog geen onafhankelijke bevestiging is van het bloedbad in Taramseh. Het zou best waar kunnen zijn, maar we moeten de berichten in eerste instantie met voorzichtigheid benaderen.”

Syrische Moslimbroeders: ook Rusland en Iran verantwoordelijk

De Syrische Nationale Raad, het belangrijkste verbond van oppositiegroeperingen, roept de VN-Veiligheidsraad op een bindende resolutie aan te nemen onder artikel zeven van het VN-handvest, dat sancties koppelt aan de dreiging van militair ingrijpen. “Stop deze waanzin die het voortbestaan van Syrië bedreigt en de vrede en veiligheid van de hele wereld in gevaar brengt”, aldus de Syrische Nationale Raad.

De Verenigde Staten lieten weten voorstander te zijn van een strenge VN-resolutie. De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Susan Rice, sprak naar aanleiding van de berichten uit Taramseh, op Twitter over een “nachtmerrie”:

Twitter avatar AmbassadorRice Susan Rice Reports of #TraymsehMassacre are nightmarish - dramatically illustrate the need for binding #UNSC measures on #Syria.

Kritiek op ‘stilzwijgen’ VN-bemiddelaar Annan neemt toe

Door het aanhoudende geweld in Syrië neemt ook de kritiek op internationaal bemiddelaar Kofi Annan toe. De Syrische Moslimbroederschap, een van de belangrijkste oppositiegroepen, zei vanochtend dat niet alleen “het monster Assad”, maar ook Annan en landen als Rusland en Iran verantwoordelijk zijn voor het bloedbad in Taramseh. De Moslimbroederschap verwijt Annan en de bondgenoten van Assad stilzwijgen en een gebrek aan daadkracht.

Het Russische persbureau RIA meldde vanochtend dat Annan aanstaande maandag in Moskou is om met de Russische regering te spreken over de situatie in Syrië. Rusland zou willen dat Annan meer werk maakt van samenwerking met de Syrische oppositie. De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, Gennady Gatilov, vindt dat de contacten van Annan met de oppositie nog onvoldoende hebben opgeleverd.

    • Pim van den Dool