Splitsing BHV-kieskring - België af van belangrijke politieke splijtzwam

De voorzitter van het Belgische Lagerhuis, Andre Flahaut, voorafgaand aan het debat over de splitsing van de BHV-kieskring. Foto Reuters / Francois Lenoir

De kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV) zal worden gesplitst. Daartoe heeft het Belgische parlement na jarenlang gesteggel vandaag besloten. Een belangrijke splijtzwam binnen de Belgische politiek is daarmee verwijderd.

De kwestie was jarenlang een heet hangijzer en zorgde er in 2010 zelfs voor dat het tweede kabinet van premier Yves Leterme viel.

Het probleem met de BHV-kieskring draaide om de aloude tegenstelling tussen Vlamingen en Walen. In BHV konden Franstaligen die in Vlaanderen woonden toch op Franstalige politici in het tweetalige Brussel stemmen. Dat was veel Vlamingen een doorn in het oog, omdat in de rest van België alleen op politici uit het eigen taalgebied kan worden gestemd. De Belgische krant De Morgen legt op haar website uit hoe het zo ver kwam:

De geboorte van de politieke splijtzwam ligt in de jaren zestig, toen de Vlaamse beweging de tienjaarlijkse talentellingen na lang ijveren wist om te zetten in een permanente taalgrens. Dat moest de Franstalige olievlek stoppen, waarvan de beweging vreesde dat ze steeds meer Vlaamse gemeenten bij Brussel zou voegen. Sinds de oorlog waren zo al drie randgemeenten bij Brussel gevoegd, terwijl vier andere taalfaciliteiten toegewezen kregen.

Maar de ‘Franstalige olievlek’ bleef zich dus uitbreiden, ondanks de permanente taalgrens.

Vilvoorde en Halle hopen op minder toestroom Franstaligen

Na jarenlang vergaderen werd vorig jaar september dan toch de ogenschijnlijk eenvoudige oplossing aangedragen om Brussel los te maken uit de BHV-kieskring. Daarmee zou het probleem opgelost zijn. Toch duurde het nog negen maanden totdat de wet vandaag in het parlement werd goedgekeurd.

Rond Halle en Vilvoorde wonen steeds meer Franstaligen, waardoor ook de voertaal daar steeds vaker Frans is. Vlamingen hopen dat die ontwikkeling stopt nu BHV wordt gesplitst.

De oude BHV-kieskring besloeg het tweetalige Brussel, maar ook enkele tientallen dorpen in Vlaams-Brabant. Brussel ligt midden in Vlaams-Brabant, maar maakt er technisch gezien geen deel van uit. De gemeenten Halle en Vilvoorde worden nu bij kieskring Leuven, de hoofdstad van Vlaams-Brabant, ingedeeld. Inwoners van die gemeenten kunnen voortaan niet meer op Brusselse kandidaten stemmen.

De bewoners van Brussel en zes gemeenten rondom Brussel mogen in de toekomst kiezen: of stemmen op tweetalige lijsten in Brussel, of op de Nederlandstalige lijsten in Vlaams-Brabant. De Franstaligen in het gebied hebben compensatie gekregen, onder meer door aangepaste kiesregelingen in een aantal gemeenten.

    • Niels Posthumus