Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

SNS overweegt verkoop van verzekeringstak

Het kantoor van Zwitserleven in Amstelveen. SNS Reaal zou overwegen om de verzekeringsactiviteiten van Zwitserleven en Reaal te verkopen om gezond te blijven.
Het kantoor van Zwitserleven in Amstelveen. SNS Reaal zou overwegen om de verzekeringsactiviteiten van Zwitserleven en Reaal te verkopen om gezond te blijven. Foto Hollandse Hoogte / C. Barton van Flymen

SNS Reaal overweegt bedrijfsonderdelen te verkopen om zijn kapitaalpositie te verbeteren. Een van de opties zou zijn om de verzekeringsactiviteiten van Reaal en Zwitserleven van de hand te doen.

SNS leed de afgelopen drie jaar meer dan een miljard euro verlies op vastgoedactiviteiten in onder meer de Verenigde Staten. Ook in Nederland is SNS financier van veel vastgoedprojecten die in de problemen zitten.

Op korte termijn zijn er geen financieringsproblemen voor de bankverzekeraar, maar het gaat niet lukken om eind volgend jaar de staatssteun van 848 miljoen euro (ontvangen tijdens de kredietcrisis van 2008) terug te betalen. Het bedrijf maakt te weinig winst om dat bedrag vrij te kunnen spelen. Als er te laat wordt terugbetaald, komt er een boete bovenop.

Volgens het FD is de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs een van de adviseurs van SNS Reaal. Zij onderzoeken momenteel de mogelijkheden voor verkoop van Reaal en Zwitserleven. De verkoop zou naar verluidt 1,5 miljard euro kunnen opleveren.

SNS is de vierde bank van Nederland en een zogenaamde ‘systeembank’. Dat betekent dat de bank niet mag omvallen. ING, ABN Amro en Rabobank dringen aan op maatregelen, omdat zij via het depositogarantiestelsel ook risico dragen als het echt fout gaat.