Shooter die dwingt tot verschrikkelijke tactiek

Spec Ops: The Line

Van: Yager Development, 2K Games. Voor: Xbox 360, PlayStation 3, Windows

Spec Ops: The Line bevat een indringende opeenvolging van gebeurtenissen die je niet verwacht in een big budget first-person shooter, normaal toch een vrij oorlogsverheerlijkend type game.

Helemaal aan het begin kom je door een gebied waar een fosforbombardement heeft plaatsgevonden: overal verbrande lijken, kermende soldaten, afgerukte ledematen. Later in het spel moet je deze verschrikkelijke tactiek zelf inzetten. Het spel dwingt je ertoe: als je niet bombardeert, stopt het verhaal. En dan blijken er tussen je slachtoffers ook burgers te zijn. Een verkoolde moeder houdt haar hand voor het gezicht van haar verkoolde kind. Het hakt erin.

Naast een eerlijkere afbeelding van oorlog heeft The Line een fascinerende setting: een vervallen Dubai van zandstormen en verlaten wolkenkrabbers. Wat zich daar afspeelt is net als Apocalypse Now gebaseerd op Conrads Hart der duisternis. Ook hier leidt de oorlog tot psychologisch drama rond een doorgedraaide leider en de soldaat die hem moet pakken.

Het smeekt allemaal om vooruitstrevende gameplay, maar The Line speelt als ieder andere shooter: de ene gelijkvormige schietpartij volgt de andere op. Jammer, al is dit ook in de huidige vorm een flinke stap vooruit voor het genre.