Schippers wil ‘matchfixing’ tegengaan met tiplijn voor sporters

De SP introduceert 'Cubaanse toestanden' in Nederland door een spreektijd van zeven uur aan te vragen, aldus demissionair Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD). Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Het ‘matchfixen’ is een bedreiging voor de sport. Het omkopen van professionele sporters moet daarom worden aangepakt, vindt minister Schippers. Er komt een anonieme tiplijn om (pogingen tot) omkoping te melden.

Dat schrijft de minister vandaag in een Kamerbrief.

Over de hele wereld proberen illegale goksyndicaten sporters en bijvoorbeeld scheidsrechters om te kopen om zo de uitslag van een wedstrijd te bepalen. Er gaat naar verluidt een miljard dollar in om, waarvan 70 procent in het voetbal. In Italië werden vlak voor het EK diverse spelers en clubmensen gearresteerd omdat ze betrokken zouden zijn bij dergelijke praktijken. Op een internationale conferentie in Kopenhagen werd onlangs geconcludeerd dat er nog veel te weinig harde feiten over ‘matchfixing’ bekend zijn.

Hoewel er een ‘zeer reële kans’ zou zijn dat er ook in de Nederlandse Jupiler League wedstrijden verkocht worden, is er nog weinig duidelijkheid over of en hoe omkoping in de sport in Nederland plaatsvindt. Schippers wil daar met de tiplijn een beeld van krijgen en daarnaast onderzoeken hoe het kan worden bestreden. Voor het onderzoek wordt onder meer gesproken met (voormalig) sporters, officials, sportbonden, kansspelaanbieders, politie en justitie. Ook wordt gekeken of de bestaande wetgeving voldoet om het probleem te bestrijden.

Het onderzoek wordt Europees aanbesteed. Dat wil zeggen dat het ministerie een opdracht opstelt. Bedrijven kunnen vervolgens een aanbod doen om het onderzoek te doen. Het ministerie kiest het beste aanbod uit. De resultaten worden volgend jaar verwacht.

In januari van dit jaar beloofde de FIFA al dat omkoping hard aangepakt zou worden. Volgens de wereldvoetbalbond moeten overheden samenwerken om dat voor elkaar te krijgen.

    • Peter Zantingh