Schippers opent tiplijn omkoping

Er komt een anonieme tiplijn om omkoping van sporters of pogingen daartoe te melden. Ook wordt een uitgebreid onderzoek ingesteld om te weten te komen hoe vaak dit in Nederland gebeurt, schrijft minister van Sport Edith Schippers (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer.

Over de hele wereld proberen illegale goksyndicaten sporters en scheidsrechters om te kopen om zo de uitslag van een wedstrijd te beïnvloeden. Ze maken enorme winsten doordat ze van te voren al weten wie er gaat winnen.

Schippers wil weten hoe vaak zogeheten matchfixing in Nederland voorkomt en hoe dit kan worden bestreden. De aanleiding is het omkoopschandaal dat vlak voor het EK de voetbalwereld in Italië deed opschrikken. Op een internationale conferentie in Kopenhagen werd onlangs geconcludeerd dat er nog veel te weinig harde feiten over bekend zijn. (Novum)