Rabo is uit op failliet hoofdverdachte vastgoedfraude

De Rabo Vastgoedgroep probeert een hoofdverdachte in de vastgoedfraude failliet te laten verklaren nog voor hij door de rechtbank veroordeeld is. Het gaat om Nico Vijsma, meldt NRC Handelsblad vanmiddag.

De strafzaak tegen hem werd vorig jaar aangehouden omdat bij hem darmkanker was geconstateerd en hij geopereerd moest worden. Hij moet begin oktober alsnog voorkomen voor de rechtbank in Haarlem omdat zijn behandelend artsen hem recent vrij van deze ziekte hebben verklaard.

Rabo Vastgoedgroep eist 7,5 miljoen euro

De Rabo Vastgoedgroep eist echter op basis van de vonnissen tegen andere verdachten bijna 7,5 miljoen euro van Vijsma. Volgens het bedrijf blijkt uit de vonnissen en de processtukken duidelijk dat Vijsma schuldig is. Daarnaast wil de Rabobank volgende week Vijsma en zijn echtgenote uit hun appartement in Den Haag zetten. De bank wil het appartement laten veilen wegens betalingsachterstanden op de hypotheekaflossing. Die is ontstaan doordat justitie beslag heeft gelegd op alle bezittingen en het vermogen van Vijsma en zijn vrouw.

Dat blijkt uit correspondentie tussen advocaten van de bank en de echtgenote van Vijsma, die NRC Handelsblad heeft ingezien. De vrouw van Vijsma probeert de veiling van het huis al tijden te voorkomen. Volgens haar wordt ze ten onterechte meegesleept in de strafzaak van haar man.

Rabo probeerde Vijsma al in mei failliet te verklaren

Rabo Vastgoedgroep probeerde samen met het Philips Pensioenfonds eind mei voor de rechtbank in Den Haag al om Vijsma failliet te laten verklaren. De partijen stelden dat uit de “vele processen-verbaal” die in het strafdossier zitten en uit het vonnis tegen hoofdverdachte Jan van V. kan worden geconcludeerd dat Vijsma Rabo en Philips op “enorme schaal” heeft benadeeld en dat hij beide partijen miljoenen schuldig is. De advocaten van Vijsma stelden toen dat nog niet vast was komen te staan dat Vijsma schuldig is. Het verzoek werd door de rechtbank verworpen. Rabo ging in hoger beroep, dat dient eind augustus.

Vier jaar cel voor hoofdverdachte Klimop-vastgoedfraudezaak

De grootste fraudezaak uit de Nederlandse geschiedenis draait om fraude met vastgoed van het Philips Pensioenfonds en Rabo Bouwfonds. Door valse facturen kwamen er tientallen miljoenen van Bouwfonds terecht bij bijvoorbeeld makelaars en onderaannemers, die dat geld via via doorbetaalden aan hoofdverdachte Van V., die het vervolgens verdeelde onder de andere verdachten. Van V. werd eind januari veroordeeld tot vier jaar cel voor onder meer valsheid in geschrifte en witwassen.