PvdA-glossy: gelikt en klassiek links

Een medicijn verstopt in een snoepje. Dat is het tijdschrift 12, uitgebracht door de PvdA. Bedoeld om de sociaal-democratische boodschap te verspreiden onder mensen die geen zin hebben een verkiezingsprogramma met zeventig pagina’s beleidsproza door te lezen.

Het blad, gemaakt door bladenmaker Rob van Vuure, wordt vanaf volgende week verspreid onder leden en ‘gericht’ op zwevende kiezers. Oplage: 400.000 exemplaren. Het PvdA-tijdschrift was een idee van bladenmaker Van Vuure zelf. In zijn column in de Volkskrant legde hij anderhalve maand geleden precies uit hoe zo’n blad eruit moest zien. Partijleider Diederik Samsom bleek enthousiast. Nu is 12 een feit – de bladtitel verwijst naar verkiezingsdag 12 september. Het kent de beproefde formule om mensen tot lezen aan te zetten: veel interviews. Met Samsom, over gezin, kaalheid en drijfveren. Met partijvoorzitter Hans Spekman over zijn muziekvoorkeuren.

Alle teksten zijn doordesemd van de basale PvdA-gedachte: de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten.

Opmerkelijk is het „droomkabinet” van presentator Hanneke Groenteman. Zonder partijleider Samsom, mét de nummer twee op de lijst, Jetta Klijnsma – als premier. Verder geen PvdA-politici in haar kabinet. Wel een CDA’er, een VVD’er en iemand van D66.

Over de kosten voor het maken van het blad doet de PvdA geen mededelingen. Behalve dat het geld uit de campagnekas komt.