Pas verschenen

Nurnaz Deniz & Guido Snel (red.): Met gesloten ogen. Zwerven door Amsterdam, Istanbul en Antwerpen (Gözlerim Kapali. Amsterdam, Istanbul ve Anvers’e Yolculuk). Vert. Hanneke van der Heijden en Mustafa Özen, Van Gennep, 208 blz. € 16,-

Ervaringen van vijf Nederlandstalige auteurs die in 2010 op uitnodiging van de stichting Urban Cosmopolitans naar Istanbul gingen en van drie Turkstalige schrijvers die naar Antwerpen en Amsterdam trokken.

Jan Derksen: Bevrijd de psychologie. Uit de greep van de hersenmythe. Bert Bakker, 256 blz. € 17,95

Betoog van de psycholoog Jan Derksen voor de bevrijding van de psychologie uit de greep van de neuropsychologen die de mens beschouwen als een ‘cognitieve machine.’

Kim van Keken: Ons past bescheidenheid. Het verhaal achter een minderheidskabinet. Van Gennep, 174 blz. € 14,95

Politiek als permanente handel in idealen. Analyse van het minderheidskabinet-Rutte van parlementair verslaggeefster Kim van Keken.

Bart van Loo: Bleu Blanc Rouge. Reis door Frankrijk in 80 vragen. De Bezige Bij, 128 blz. € 10,-

‘Wie is de ontbrekende schakel tussen Karel de Grote, Serge Gainsbourg, Frank Sinatra en een blowjob?’ is een van de tachtig vragen over Frankrijk die de Belgische francofiel Bart van Loo zichzelf stelt.

Alexis de Tocqueville: Herinneringen. Aan de omwenteling van 1848 (Souvenirs). Vert. Ineke Mertens,

Van Gennep, 354 blz. € 22,50

Vertaling van Souvenirs, het ooggetuigenverslag van het Franse parlementslid Alexis de Tocqueville van de Februarirevolutie van 1848 in Parijs. ‘Nu de democratie wereldwijd nauwelijks nog serieuze concurrentie heeft, zijn de vragen die Tocqueville opwerpt actueler dan ooit.’ (Ger Groot, Boeken 21.04.11)