Orkesten in Zuid-Nederland: akkoord over fusie

De twee symfonieorkesten in Zuid-Nederland zijn het gistermiddag na maandenlange onderhandelingen eens geworden over een fusie. Maandag is de deadline voor subsidieaanvragen in de Basisinfrastructuur van het Rijk, gistermiddag hebben de orkesten dus net op tijd hun gemeenschappelijke aanvraag ingediend.

De Raad voor Cultuur wees in mei de eerdere subsidieaanvragen van Het Brabants Orkest en het Limburgs Symfonie Orkest af. Beide orkesten konden het niet goed eens worden over de precieze condities van samenwerking. De Raad stuurde aan op één nieuw orkest onder één directie en één chef-dirigent, met behoud van twee kernensembles.

Over dat nieuwe orkest zijn directeuren Arthur van Dijk (HBO) en Henri Broeren van het Limburgs Symfonie Orkest (LSO) het nu wel eens geworden.

Het orkest van Zuid-Nederland moet „één robuuste, toekomstbestendige orkestvoorziening” worden, werkzaam vanuit twee vestigingsplaatsen: Maastricht en Eindhoven. Het zal jaarlijks in grote en kleinere formaties circa 240 concerten verzorgen in heel Zuid-Nederland, ook in de tot nu toe symfonisch slecht bedeelde provincie Zeeland. Ook voor de provincie Limburg betekent de nieuwe organisatie een verbetering, zei LSO-directeur Broeren eerder. Het huidige LSO is met 65 musici het kleinste orkest van Nederland en kon daardoor repertoire in grote bezetting (Mahler, Bruckner) niet uitvoeren. Door met HBO (nu: 75 musici) onder te gaan in één organisatie met twee formaties van zestig musici verandert die situatie en kunnen onderling musici worden uitgewisseld.

De personele gevolgen van de fusie zijn nog onduidelijk. Ed Spanjaard nam in juni afscheid als chef-dirigent van het LSO. Bij het Brabants Orkest vertrok in maart chef-dirigent Alan Buribayev. Over ontslagen en de toekomstige invulling van chef-dirigentschap en staf geven de directies geen commentaar tot de aanvraag is goedgekeurd. De Raad voor Cultuur doet daarover 13 augustus uitspraak.

Voor de symfonische voorziening in Zuid-Nederland is een rijksbudget van 7 miljoen euro beschikbaar.

    • Mischa Spel