Onderzoek kindermisbruik miljonair

Justitie in Ghana verdenkt de Nederlandse vastgoedmiljonair Arthur P. van kindermisbruik. Tegen P., sinds 2001 ‘koning’ van de Ghanese regio Somey, loopt een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijk misbruik van een minderjarig meisje. Dat heeft justitie in het West-Afrikaanse land bevestigd tegenover persbureau Novum.

Volgens Novum hebben het meisje en haar voogd ook een civiele zaak tegen P. aangespannen. Die ontkent de aantijgingen: „Het is een lastercampagne.” Volgens P. hebben het meisje en de echtgenoot van haar voogd de beschuldigingen verzonnen. De civiele zaak is volgens P. aangespannen om geld van hem los te krijgen.

Zakenman P. kwam in 2001 in het nieuws toen hij tot koning van vorstendom Somey (300.000 inwoners) was gekroond. P. laat zich voorstaan op liefdadigheidsactiviteiten in het land. In 2009 meldde De Telegraaf dat hij betrokken was bij het terugbrengen van het hoofd van de Ghanese koning Badu Bonsu II naar Ghana. Het hoofd stond op sterk water in Leiden.

Het meisje dat P. beschuldigt van misbruik trad op tijdens de kroningsceremonie van P. Volgens het feitenrelaas, opgesteld door de Ghanese justitie en ingezien door Novum, was zij destijds jonger dan tien jaar. P. wierp zich volgens het relaas op als beschermer van het meisje, onder meer door haar schoolgeld te betalen. Het relaas vermeldt dat P. in ruil hiervoor regelmatig seks verlangde van haar. Volgens het meisje had P. ook seks met twee andere minderjarige meisjes. Dat zou onder meer zijn gebeurd in het hotel dat P. bezit in Ghana.

Volgens P. liep er wel een justitieel onderzoek, maar is hij geen verdachte meer. Ook de civiele zaak zou zijn stopgezet. Novum hoorde op 5 juli van justitie in Ghana en de advocaat van het meisje dat beide zaken nog lopen.

Kindersekstoerisme is vervolgbaar in Nederland. Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie kent de kwestie, maar ziet vooralsnog geen aanleiding onderzoek te doen.