Nederland dwingt regering Curaçao tot bezuinigingen

De handelskade in Willemstad, Curaçao.
De handelskade in Willemstad, Curaçao. Foto NRC / Vincent Mentzel

Nederland dwingt de regering van Curaçao om haar begroting met bezuinigingen op orde te brengen. Voor 1 september moet daarvoor een plan op tafel liggen. Het eiland heeft dit jaar een gat van 70 miljoen euro.

Dat hebben premier Mark Rutte en minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Liesbeth Spies bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Het College van Financieel Toezicht voor Sint Maarten en Curaçao had de Rijksministerraad al geadviseerd om Curaçao een ‘aanwijzing’ te geven. Betrokkenen vinden de term ‘onder curatele’ te ver gaan omdat niet specifieke maatregelen worden voorgeschreven.

Rutte: noodzakelijke maar zware beslissing

Volgens Rutte was het een noodzakelijke maar zware beslissing om Curaçao een aanwijzing te geven. Rutte wees erop dat Nederland bij de staatkundige hervormingen in 2010 voor heeft gezorgd dat Curaçao met een schone lei kon beginnen. Zo werden de schulden voor 1,5 miljard euro gesaneerd. Harde voorwaarde daarbij was dat Curaçao er zelf voor zou zorgen dat de begrotingen voortaan op orde zouden zijn.

Dat Curaçao twee jaar later nog steeds geen sluitende begroting heeft, is een ‘ernstig feit’, zei Rutte.

Tekort van 9 procent

In NRC Handelsblad schreef Herman Staal, chef van de politieke redactie, dat een vergelijking tussen Griekenland en Curaçao voor de hand ligt. Staal:

“De Grieken hebben een tekort van ruim 6 procent van het bruto binnenlands product. Het tekort van het Caraïbische eiland met 140.000 inwoners is 9 procent. De grootste problemen komen door de hoge kosten van de gezondheidszorg en een duur pensioenstelsel. Zo is de pensioenleeftijd op Curaçao 60 jaar.”

Premier Curaçao tekent bezwaar aan

De Curaçaose premier Gerrit Schotte heeft aangegeven dat hij bezwaar zal aantekenen. Hij vindt de ‘aanwijzing’ dubbelop:

“We zijn al bezig met hervormingen. We gedragen ons zoals we ons zouden moeten gedragen.”

Rutte wees erop dat dit beroep geen schorsende werking heeft. De aanwijzing wordt dus meteen van kracht. Curaçao moet ook meteen beginnen met saneren, zei Rutte.Geld van Nederland hoeft premier Gerrit Schotte volgens Rutte niet te verwachten. “Men moet daar nu zelf orde op zaken stellen.”

Curaçao is sinds 2010, net als Aruba en Sint Maarten, een apart land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Daarom kan Nederland ingrijpen als het land niet goed wordt bestuurd.