Moody’s verlaagt kredietstatus Italië met twee stappen

Kredietbeoordelaar Moody’s heeft de kredietwaardigheid van Italië gisteravond met twee stappen verlaagd. In een toelichting op de beslissing waarschuwt Moody’s dat de rente die Italië moet betalen op de internationale kapitaalmarkten verder kan gaan stijgen.

Het logo van Moody's op een kantoor van de kredietbeoordelaar in New York. Foto Reuters / Mike Segar

Kredietbeoordelaar Moody’s heeft de kredietwaardigheid van Italië gisteravond met twee stappen verlaagd. In een toelichting op de beslissing waarschuwt Moody’s dat de rente die Italië moet betalen op de internationale kapitaalmarkten verder kan gaan stijgen.

Moody’s verlaagde de kredietstatus van Italië van A3 naar BAA2 en dat betekent dat Italië nog maar twee stappen boven de zogeheten ‘junkstatus’ zit. Als reden voor de afwaardering geeft Moody’s de verslechterde vooruitzichten voor de Italiaanse economie, zoals een lagere economische groei en hogere werkloosheid. Dit zou het voor Italië nog moeilijker maken om tegen houdbare rentetarieven geld te lenen op de internationale kapitaalmarkten.

Gisteren had de Italiaanse staat juist nog een meevaller op de obligatiemarkten: Italië wist tegen een veel lagere rente dan voorheen 7,5 miljard euro op te halen met de uitgifte van kortlopende staatsobligaties met een looptijd van één jaar. Deze succesvolle veiling suggereerde een toename van het vertrouwen van de financiële markten, schrijft de BBC. Vandaag zal blijken wat de gevolgen van de afwaardering door Moody’s zijn als de Italiaanse staat bij een nieuwe veiling 5,25 miljard euro aan obligaties voor de middellange en lange termijn wil uitgeven.

Italiaanse rente al tijdje terug op beheersbaar niveau

De Italiaanse tienjaarsrente, de beste indicator voor de positie van een land op de kapitaalmarkten, staat al een tijdje rond de zes procent. Dat is niet laag, maar een stuk beter dan de wurgende zeven procent die Italië eind vorig jaar moest betalen toen de Europese Centrale Bank besloot in te grijpen door massaal Italiaanse staatsobligaties op te kopen.

Moody’s erkent dat vooral de problemen in de rest van de eurozone een bedreiging vormen voor Italië. De kredietbeoordelaar noemt in de toelichting op de afwaardering de risco’s van een mogelijk Grieks vertrek uit de eurozone en de nog altijd benarde positie van de Spaanse banken. Als Italië door de problemen in Griekenland en Spanje in de toekomst ook risico loopt op een faillissement, kan Europa op dit moment te weinig doen om het land te redden, aldus Moody’s.

    • Pim van den Dool