‘Minstens dertig doden’ bij verkeersongeluk in Zuid-Afrika

Hulpdiensten zijn ter plaatse na het ongeluk.
Hulpdiensten zijn ter plaatse na het ongeluk. Foto Twitter / @HALO_Aviation

Bij een botsing tussen een goederentrein en een open vrachtwagen in het noordoosten van Zuid-Afrika zijn vandaag minstens dertig mensen omgekomen. Dat zegt een provinciemedewerker tegen persbureau AFP. Andere bronnen spreken vooralsnog van 19 doden.

Het ongeluk vond plaats in Hectorspruit in Mpumalanga:


Grotere kaart weergeven

Een goederentrein die steenkool richting Mozambique vervoerde ramde bij een onbewaakte spoorwegovergang een open vrachtwagen waarop zo’n vijftig medewerkers van boerderijen stonden. De vrachtwagen werd een tot twee kilometer meegesleept. Volgens ooggetuigen ligt de omgeving bezaaid met lichaamsdelen.

Onze correspondent in Zuid-Afrika, Peter Vermaas:

“De doden zijn dus gevallen onder de mensen die op die vrachtwagen stonden. Het gebeurt veel in Zuid-Afrika dat werknemers op open vrachtwagens of met pick-up trucks naar hun werk vervoerd worden.”

Het land hoort wereldwijd bij de landen waar relatief de meeste verkeersdoden vallen:

“Vorig jaar vonden 14.000 mensen de dood bij een verkeersongeval. Dat is op een bevolking van 50 miljoen heel erg veel. Het heeft vooral te maken met de slecht onderhouden voertuigen en roekeloos rijgedrag.”

    • Peter Zantingh