Linkse presidentskandidaat Mexico wil uitslag ongeldig laten verklaren

Obrador, hier te zien op een persconferentie gisteravond, weigert zich neer te leggen bij de overwinning van zijn tegenkandidaat Pena Nieto. Foto Reuters / Edgard Garrido

De linkse politicus Andres Manuel Lopez Obrador vecht de uitslag van de Mexicaanse presidentsverkiezingen van 1 juli aan. Hij wil dat de uitslag ongeldig wordt verklaard omdat winnaar Enrique Peña Nieto meer geld in zijn campagne zou hebben gestoken dan is toegestaan.

Volgens Lopez Obrador en zijn partij Partij van Democratische Revolutie heeft Peña Nieto ook stemmen gekocht. De PRD heeft daarom gisteravond een officieel verzoek ingediend bij het Federale Electorale Tribunaal om de uitslag ongeldig te verklaren.

Volgens het kiestribunaal heeft Peña Nieto ruim 38 procent van de stemmen gekregen, tegen 31 procent voor de nummer twee, Lopez Obrador. Josefina Vazquez Mota van de nu regerende Nationale Actiepartij (PAN) eindigde als derde. Vorige week vroeg Obrador al om een hertelling van de stemmen. De kiescommissie besloot daarop dat de helft van de stemmen opnieuw zal worden geteld.

‘Peña Nieto kocht stemmen met uitdelen tegoedbonnen’

Volgens Lopez Obrador hebben aanhangers van Peña Nieto stemmen “gekocht” met het uitdelen van tegoedbonnen voor levensmiddelen. Het weggeven van cadeautjes is volgens de Mexicaanse kieswet niet verboden, maar moet wel bij de verkiezingsautoriteiten worden gemeld. Ook zegt hij dat de Mexicaanse media voorafgaand aan de verkiezingen vooral aandacht aan Peña Nieto hebben besteed en de overige kandidaten grotendeels hebben genegeerd.

De einduitslag van de presidentsverkiezingen moet in september door het Federale Electorale Tribunaal worden bekrachtigd. Het tribunaal heeft eerder geweigerd betwiste verkiezingsuitslagen te annuleren, waaronder de presidentsverkiezingen van 2006.

Obrador verloor in 2006 ook met een kleine marge de presidentsverkiezingen en weigerde ook toen zijn verlies te accepteren. Zijn aanhangers hielden nog maandenlang straatprotesten waarin ze protesteerden tegen de verkiezing van president Calderon.

    • Pim van den Dool