Liefde voor de atoombom

Dr. Strangelove (Stanley Kubrick, 1964)Ned. 2, 23.10 – 00.45 uur

Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb is een angstwekkende én uiterst grappige satire over de wapenwedloop en het diepe wantrouwen tussen Amerika en Rusland. Het lied Try a Little Tenderness dat de openingscredits begeleidt is dan ook zeer ironisch.

De paranoïde, krankzinnige en seksueel gefrustreerde Amerikaanse generaal Jack D. Ripper (Sterling Hayden) begint een kernoorlog omdat hij denkt dat de Russen het Amerikaanse water vergiftigen, waardoor „precious bodily fluids” wegvloeien – een van Dr. Strangelove’s vele seksuele verwijzingen: Kubricks inktzwarte komedie postuleert een verband tussen oorlog en seksueel falen.

Toen Stanley Kubrick in 1963 aan de opnames begon, lag de Cubacrisis nog vers in het geheugen. In oktober 1962 wilden de Russen nucleaire raketten installeren op Cuba, iets waar de Amerikanen niet blij mee waren. Bijna hadden de twee grootmachten elkaar bestookt met atoombommen. Het dieptepunt van de Koude Oorlog resulteerde onder meer in het aanleggen van de Rode Telefoon, een hotline tussen het Witte Huis en het Kremlin. Die ontwikkeling verwerkte Kubrick in zijn film: het levert een memorabele scène op als de Amerikaanse president Muffley (Peter Sellers in één van zijn drie rollen) zijn Russische collega Dimitri belt en hem kalm toespreekt alsof er niets aan de hand is, terwijl op dat moment de Amerikaanse nucleaire aanval al niet meer af te wenden is.

André Waardenburg

    • André Waardenburg