Liborboetes 22 miljard dollar

Banken die zijn betrokken bij het Liborschandaal kunnen in totaal voor ongeveer 22 miljard dollar (18 miljard euro) aan boetes en schadeclaims tegemoetzien.

Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times vandaag op basis van schattingen van de bank Morgan Stanley. De „ruwe schatting” gaat ervan uit dat na Barclays nog 11 andere banken worden beboet voor de misstanden bij het vaststellen van de Libor. Barclays kreeg daarvoor onlangs een boete van 456 miljoen dollar van Britse en Amerikaanse toezichthouders. Het Libor-tarief is de prijs waartegen banken op korte termijn van elkaar lenen. In Londen bepalen 15 à 20 banken dagelijks via een enquête de hoogte van het tarief.

Morgan Stanley laat in de berekeningen het onderzoek van de Europese en Amerikaanse mededingingsautoriteiten buiten beschouwing. Als die vaststellen dat de banken een kartel vormden, kunnen de boetes nog met miljarden dollars oplopen.

Uit onderzoek dat de Britse toezichthouder uitvoerde, bleek dat bankiers van Barclays met andere banken afstemden of probeerden af te stemmen welke tarieven werden doorgegeven. Het renteschandaal leidde tot het vertrek van twee topmannen van Barclays, Bob Diamond en Marcus Agius.

Royal Bank of Scotland en Deutsche Bank zijn de banken die het zwaarst getroffen zouden worden door ‘Liborgate’. Op basis van het rapport van Morgan Stanley meldt Bloomberg dat de banken respectievelijk 1,06 miljard dollar en 1,04 miljard dollar moeten betalen.