Blogger Ethiopië krijgt achttien jaar cel - ‘typerend voor regime’

De advocaat van de Ethiopische blogger Eskinder Nega staat na de veroordeling van zijn cliënt de pers te woord. Foto AFP / Jenny Vaughan.

Een dissidente Ethiopische blogger is vandaag tot achttien jaar cel veroordeeld voor terrorisme. Eskinder Nega, die bekendstaat om zijn kritiek op de regering, kreeg in mei nog een prestigieuze prijs voor persvrijheid in de Verenigde Staten.

Naast Nega werden nog 23 andere Ethiopiërs vorige maand schuldig bevonden aan aanklachten die verband hielden met terrorisme. Onder hen was Andualem Arage, plaatsvervangend leider van de oppositionele Partij voor Democratie en Gerechtigheid. Hij werd vandaag tot levenslang veroordeeld.

Eskinder was winnaar ‘Pen America’s Freedom to Write’ prijs

Eskinder werd beschuldigd banden te hebben met de in VS gevestigde oppositiegroep Ginbot Seven. Ethiopië beschouwt deze groepering als een terroristisch organisatie. Volgens critici probeert de Ethiopische regering echter simpelweg van dissidenten af te komen door deze te brandmerken als terroristen.

In mei won Eskinder de ‘Pen America’s Freedom to Write’ prijs voor zijn blogactiviteiten. De rechtbank, waar Eskinder en Andualem aanwezig waren, was afgeladen vol met familie en anderen die hun steun wilden betuigen aan de verdachten, onder wie meerder journalisten en diplomaten, aldus persbureau AFP. Volgens mensenrechtenorganisaties voldeed het proces niet aan de internationale eisen en was het dus niet geheel eerlijk en rechtvaardig.

Eskinder werd in september gearresteerd nadat hij een blog had gepubliceerd waarin hij vraagtekens zette bij de arrestatie van onder andere een bekende Ethiopische acteur en overheidscriticaster, Debebe Eshetu, op basis van de anti-terrorisme-wetgeving waarvan hij dus nu zelf ook slachtoffer is geworden.

Amnesty: veroordeling typerend voor Ehtiopische regime

In 1993 begon begon Eskinder zijn eerste krant in Ethiopië. Sindsdien is hij zeker zeven keer vastgezet door het regime van de Ethiopische premier Meles Zenawi.

Onderzoeker van Amnesty International in Ethiopië, Claire Beston, zei in een verklaring na de veroordeling van Eskinder en zijn medeverdachten:

“De veroordeling is typerend voor de wil van de Ethiopische overheid om alle afwijkende stemmen in het land de mond te snoeren. De Ethiopische regering behandelt oproepen tot vreedzaam protest als terroristische daden en maakt legitiem werk van journalisten en oppositie illegaal.”

    • Niels Posthumus