Koudste zomer in 25 jaar in de maak - en nog erg nat ook

Het is deze zomer niet alleen bijzonder koud, juli is ook nog eens heel erg nat tot nu toe. Foto sxc.hu

De gemiddelde temperatuur koerst deze zomer af op een heus dieptepunt. Met 15,7 graden is de maximumtemperatuur halverwege de Nederlandse zomermaanden het laagst in 25 jaar. Het weer wordt vanaf zondag wat minder wisselvallig. Maar er gloort nog altijd weinig hoop op echte verbetering, meldt Weerplaza vandaag.

Met nog anderhalve maand te gaan tot het einde van de meteorologische zomer is het nu gemiddeld de koudste zomer sinds 1987. Een periode met warmer weer blijft mogelijk, maar echt zomerweer komt er niet aan op korte termijn. Veel zal de gemiddelde temperatuur daardoor waarschijnlijk vooralsnog niet gaan stijgen.

Vanaf zondag komt er wel wat meer zon en hebben buien niet langer zo nadrukkelijk de overhand als de afgelopen tijd. Ook stijgt de temperatuur tot rond de 23 of 24 graden in het binnenland en 20 graden aan de kust. Maar dat is niet meer dan normaal voor deze tijd van het jaar.

De huidige meteorologische zomer verloopt helaas niet alleen koel, blijkt halverwege, maar ook erg nat. In juni viel gemiddeld 94 millimeter regen, terwijl 68 normaal is. Nu juli bijna halverwege is, zijn er diverse plaatsen in Zeeland en het westen van Noord-Brabant die meer regen hebben gekregen dan normaal in de hele maand. In het oosten en noordwesten van Nederland is overigens juist minder dan normaal gevallen.

    • Niels Posthumus