Kortkolom economie

Vakbonden slepen PostNL voor rechter

Rotterdam. Drie vakbonden slepen PostNL voor de rechter omdat het medewerkers die in de aanloop naar hun pensioen minder gaan werken, wil korten op hun pensioenuitkering. Volgens de vakbonden is dat in strijd met de cao, lieten ze vandaag weten. Volgens de bonden is in de cao afgesproken dat de pensioenuitkering moet worden gebaseerd op het salaris dat medewerkers ontvingen op 31 december 2005. Als medewerkers na die tijd in salaris zijn teruggegaan doordat ze minder zijn gaan werken, mag dat dus geen invloed hebben op de hoogte van de pensioenuitkering. „Het bedrijf kan de regeling niet eenzijdig wijzigen omdat het een cao-afspraak tussen bonden en werkgevers betreft”, zegt bestuurder Sander Martins van vakbond Abvakabo FNV. „We hebben er alle vertrouwen in dat de rechter dit ook inziet.” (Novum)

Samsung koppositie telefoons in Nederland

Rotterdam. Samsung houdt het grootste marktaandeel van mobiele telefoons. 35 procent van de mobieltjes in Nederland is van de Koreaanse fabrikant, blijkt uit onderzoek van Telecompaper. Een halfjaar geleden nam Samsung de koppositie over van Nokia. Apple heeft een marktaandeel van 10 procent. Vooral in het smartphonesegment doet Samsung het goed. Van de Samsung-gebruikers heeft meer dan de helft een smartphone. Bij Nokia is dat minder dan een derde. Het aantal smartphonegebruikers is in de eerste drie maanden van dit jaar gestegen naar 56 procent. Dat was 50 procent. Het merendeel van de smartphonegebruikers heeft mobiel internet. Bij Apple- en HTC-gebruikers ligt dat op ongeveer 80 procent. (Novum)

Moody’s verlaagt kredietoordeel Italië

Rotterdam. Kredietbeoordelaar Moody’s heeft de kredietstatus van Italië met twee treden verlaagd van A3 naar BAA2. Moody’s handhaaft het negatief vooruitzicht voor het land. Dat betekent dat de kans op een nieuwe verlaging van de kredietstatus op korte termijn aanwezig is. De kredietbeoordelaar wijst op de verslechterende economische omstandigheden van Italië op de korte termijn in combinatie met de groeiende werkloosheid. Ook noemt Moody’s de stijgende rentekosten bij obligatieveilingen. Overigens wist Italië donderdag nog kortlopend staatspapier te veilen voor de laagste rente in maanden. Verder noemt Moody’s de Italiaanse blootstelling aan een eventuele Griekse euro-exit en mogelijk groter dan verwachte verliezen voor Spaanse banken negatief voor de kredietwaardigheid van Italië. Door de verlaging steeg de lange rente vanmorgen tot bijna 6 procent. (Novum)