Kortkolom cultuur

Afscheid van Gerrit Komrij in Felix Meritis

AMSTERDAM. Het publiek kan zaterdag afscheid nemen van Gerrit Komrij in Felix Meritis in Amsterdam. Eerst is daar een besloten afscheidsbijeenkomst voor de overleden dichter, voor familie, vrienden en collega’s uit de literaire wereld. Die duurt van 12 tot 13.30 uur. Daarna kan het publiek er van 16 tot 18 uur afscheid nemen van Komrij. Dit heeft zijn levenspartner Charles Hofman bekendgemaakt. Ter plaatse kan een condoleanceboek worden getekend. De NOS zal de herdenkingsdienst rechtstreeks uitzenden. Volgende week donderdag wordt Komrij begraven in het Portugese dorp Vila Pouca da Beira. Komrij overleed vorige week donderdagavond na een kort ziekbed. Hij werd 68 jaar oud. Het Letterkundig Museum herdenkt Komrij met een kleine tentoonstelling. (NRC)

Jubilerende Rolling Stones repeteren weer

Londen. The Rolling Stones, die gisteren hun vijftigjarig jubileum vierden, repeteren weer voor liveoptredens. Dat bevestigde gitarist Keith Richards donderdag aan de BBC. „We hebben een idee en een paar keer gerepeteerd. Dat voelde goed.” Wanneer de band weer gaat optreden, kon hij nog niet zeggen. Geruchten over een mogelijke jubileumtournee van Keith Richards, zanger Mick Jagger, drummer Charlie Watts en gitarist Ron Wood doen al maanden de ronde, maar werden tot op heden ontkend. The Rolling Stones traden in 1962 voor het eerst samen op. Een jaar later scoorden ze hun eerste hit Come On, een cover van Chuck Berry. De laatste plaat A Bigger Bang stamt uit 2005. In 2007 traden The Rolling Stones voor het laatst op in Nederland. (Novum)

Qatar koopt Italiaans modehuis Valentino

Doha. De koninklijke familie van Qatar heeft het Italiaanse modehuis Valentino overgenomen. Mayhoola for Investments, een investeringsvehikel van de familie, koopt het modelabel van Red & Black Lux. Hoeveel geld er met de transactie gemoeid is, werd niet officieel bekendgemaakt, maar ingewijden gaan uit van 700 miljoen euro. Ook over Mayhoola for Investments is weinig bekend. De Al-Thani familie die aan het hoofd staat van Qatar, gebruikt wel vaker onbekende dochterondernemingen voor investeringen. Eerder stopte het emiraat geld in prominente westerse luxemerken als het warenhuis Harrods in Londen, juwelier Tiffany & Co. in New York en LVMH, het Franse bedrijf dat onder meer eigenaar is van Louis Vuitton. Het modehuis Valentino werd in 1960 opgericht door modeontwerper Valentino Garavani. (Novum, AP, Reuters)

100.000ste bezoeker filminstituut Eye

Rotterdam. Filminstituut Eye heeft woensdag zijn honderdduizendste betalende bezoeker verwelkomd. De openingstentoonstelling Found Footage: Cinema Exposed trok in drie maanden tijd 35.000 belangstellenden en de pas geopende tentoonstelling rond regisseur Stanley Kubrick staat na twee weken op 10.000 bezoekers. (NRC)