Kortkolom buitenland

Thais constitutioneel hof verijdelt crisis

Bangkok. - Het constitutionele hof van Thailand heeft vanmorgen een politieke crisis afgewend door een aanklacht af te wijzen dat parlementsleden van de regeringspartij Pheu Thai samenspannen om de monarchie omver te werpen. Rechter Nurak Marpraneet noemde de aanklacht, ingediend door tegenstanders van premier Yingluck Shinawatra die zich zorgen maakten over constitutionele hervormingen, speculatief. Hij wees erop dat parlementariërs het recht hebben de constitutie aan te passen, zij het deel voor deel, niet de hele grondwet in één keer. Toewijzing van de klacht had volgens waarnemers tot ernstige politieke onrust en zelfs ongeregeldheden kunnen leiden. (AP)

Zeker 19 doden bij treinongeluk Z-Afrika

Johannesburg. - Tenminste negentien mensen zijn vanmorgen in het noordoosten van Zuid-Afrika om het leven gekomen bij een botsing tussen een goederentrein en een open vrachtwagen die werknemers van fruitplantages vervoerde. Een provinciaal woordvoerder sprak tegen persbureau AFP zelfs van zeker dertig slachtoffers. Jaarlijks vallen in Zuid-Afrika rond de 14.000 verkeersdoden door roekeloos rijgedrag en slecht onderhouden voertuigen. Eerder dit jaar werd een chauffeur veroordeeld tot moord toen tien schoolkinderen omkwamen nadat hij zijn busje nabij Kaapstad langs gesloten spoorbomen gemanoeuvreerd had. (NRC)

Nieuwe sancties VS tegen Iraanse tankers

Washington. - De Amerikaanse regering heeft gisteren nieuwe sancties afgekondigd tegen de Iraanse olie-export om het land te dwingen zijn omstreden nucleaire programma bij te stellen. Met name werden de Nationale Iraanse Tankermaatschappij, 58 van haar schepen en 27 dochtermaatschappijen op de zwarte lijst gezet. Volgens een Amerikaanse regeringsfunctionaris maakt de maatregel het Iran moeilijker de afkomst van zijn olie te verhullen. De Iraanse Tankermaatschappij veranderde namen en vlaggen van veel van haar tankers voorafgaand aan een Europees embargo op Iraanse olie-import, dat 1 juli inging. (Reuters)

WHO slaat alarm over cholera in Somalië

Nairobi. - De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) heeft vanmorgen gewaarschuwd dat het aantal gevallen van cholera in de gebieden die nog worden bezet door de extremistische beweging Al-Shabaab snel toeneemt. Vooral in de stad Kismayo is de toestand volgens de WHO zorgwekkend. Als er niets tegen wordt gedaan kunnen patiënten binnen enkele uren sterven. Het merendeel van de slachtoffers bestaat uit kinderen van minder dan acht jaar oud. De strijders van Al-Shabaab, dat samenwerkt met AL-Qaeda, controleren nog altijd een groot deel van zuidelijk Somalië, waartoe ook Kismayo behoort. (AFP)

Arrestaties na ‘eten van menselijke hersenen’

Canberra. - De autoriteiten in Papua New Guinea hebben 29 leden van een sekte gearresteerd op verdenking van kannibalisme. Ze zouden zeven medicijnmannen hebben vermoord. Een politiecommissaris in de provincie Madang bevestigde een bericht in de Australische krant The National dat leden van de sekte de hersenen van hun slachtoffers rauw hadden opgegeten en soep van hun geslachtsdelen hadden gekookt. „Ze vinden niet dat ze iets verkeerds hebben gedaan. Ze geven heel openlijk toe wat ze hebben gedaan”, zei hij. Kannibalisme was vroeger tamelijk wijd verbreid in Papua New Guinea, maar in recente jaren zijn er nauwelijks meer meldingen geweest. (AP)