Kortkolom binnenland

Haags Occupy-kamp ontruimd om ruzies

Den Haag. Het kamp van Occupy op het Haagse Malieveld is vanmorgen ontruimd. De zes bewoners zijn vertrokken, aldus een woordvoerder van de gemeente. Burgemeester Van Aartsen van Den Haag besloot tot ingrijpen uit vrees voor „wanordelijkheden”. Op het kamp waren problemen ontstaan tussen rivaliserende groepen. Volgens de eerste kampbewoners is Occupy overgenomen door een groep daklozen. Zij zouden de Occupyers hebben aangevallen. Ook zouden de daklozen, tegen de regels van de gemeente in, drank en drugs gebruiken. In januari wilde Van Aartsen Occupy al laten ontruimen. Dat werd toen door de rechter verboden. Eerder deze week vertrok Occupy uit het centrum van Utrecht omdat de deelnemers zich niet veilig meer voelden. Uit Amsterdam was de beweging al in maart vertrokken. (NRC)

Wilders: PVV-lijst blijft zonder De Mos

Den Haag. PVV’er Richard de Mos zal ondanks zijn handtekeningenactie niet op de kandidatenlijst komen. Dat heeft partijleider Geert Wilders gisteren laten weten aan de NOS. De Mos, ook gemeenteraadslid in Den Haag, was door Wilders niet op de lijst gezet. Hij nam daar geen genoegen mee en opende gisteren een website waarop mensen steunbetuigingen voor hem aan Wilders konden doorsturen. Als hij niet op de landelijke lijst voor de PVV komt, zegt De Mos, stopt hij ook als raadslid voor de PVV in Den Haag. Wilders had hem gevraagd daar wel mee door te gaan. (NRC)

Draagvlak ontbreekt voor vuurwerkverbod

Den Haag. Het draagvlak voor het instellen van een vuurwerkverbod blijft klein. Meer dan de helft van de bevolking (59 procent) wil zelf vuurwerk kunnen blijven afsteken. Dat blijkt uit onderzoek dat staatssecretaris Atsma (Milieu, CDA) heeft laten uitvoeren, na een eerdere peiling in 2008. Van de ondervraagden wil slechts 37 procent stoppen met de manier waarop het nieuwe jaar nu wordt ingeluid. Wel bestaat ruim draagvlak voor het alternatief om vuurwerk op een centrale plek af te steken, bijvoorbeeld georganiseerd door de gemeente. Daar is 60 procent positief over. (Novum)