Koersdreun SNS Reaal door vrees opsplitsing

Beleggers hebben op grote schaal aandelen van SNS Reaal gedumpt. De bank en verzekeraar was vanochtend op het dieptepunt een kwart minder waard dan gisteren. De aandelenkoers van SNS Reaal (7.000 werknemers) keldert door groeiende zorgen over haar financiële situatie.

Het vertrouwen in de vierde financiële instelling daalt doordat bekend is geworden dat zowel SNS als het ministerie van Financiën een adviseur in de arm heeft genomen om te kijken hoe de gezondheid van deze ‘systeembank’ is te verbeteren.

Ingewijden zeggen dat de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs sinds kort SNS bijstaat. De Nederlandse staat – die nog 0,85 miljard euro aan verleende steun terugkrijgt van de bank – laat zich adviseren door Morgan Stanley.

SNS Reaal is na ING, Rabobank en ABN Amro de grootste financiële instelling van Nederland. De bank worstelt met verliezen op grote leningen voor kantoren en winkelpanden. De vastgoeddochter lijdt al jarenlang verlies. De laatste kwartalen vagen de vastgoedverliezen steevast zo’n driekwart van de winst van het concern weg. Daarnaast heeft SNS Reaal, net als andere banken en verzekeraars, last van de lage rente en moeilijke marktomstandigheden. Tegelijkertijd moet de bank de financiële buffers vergroten door aangescherpte regels van toezichthouders. Het bedrijf moet ook noodsteun van de Nederlandse staat nog terugbetalen.

SNS Reaal onderzoekt volgens een vanmorgen uitgegeven verklaring „verschillende mogelijkheden” om haar vermogen te versterken. „De verkoop van bedrijfsonderdelen is een van de mogelijkheden die daarbij wordt onderzocht.” Verzekeringsdochter Zwitserleven en Reaal zouden verkocht kunnen worden.

Het is voor SNS Reaal al lange tijd niet meer mogelijk om op de financiële markten geld aan te trekken. De belangrijkste bronnen van financiering zijn de Europese Centrale Bank (ECB) die eind vorig jaar een noodloket opende en de toename van particulier spaargeld. Bij de ECB heeft de bank eind vorig jaar 1,5 miljard euro geleend. In het eerste kwartaal van dit jaar nam het spaargeld van consumenten van SNS met 1,5 miljard toe tot 31,8 miljard euro. Vooral ‘duurzame’ dochter ASN was de laatste tijd succesvol in het aantrekken van extra spaargeld. Nederlandse consumenten hebben voor 9 miljard euro spaargeld bij de ASN.

Bij het sluiten van deze krant noteerde het aandeel 18 procent lager op 1,02 euro.

Vastgoedsores SNS: pagina 21