Koers SNS Reaal fors onderuit - zorgen over financiële problemen

De bank en verzekeraar was vanochtend op het dieptepunt een kwart minder waard dan gisteren. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Beleggers hebben vanochtend op grote schaal aandelen van SNS Reaal gedumpt. De bank en verzekeraar was vanochtend op het dieptepunt een kwart minder waard dan gisteren. De aandelenkoers van SNS Reaal keldert door groeiende zorgen over haar financiële problemen.

Het vertrouwen in de vierde financiële instelling daalt doordat bekend is geworden dat zowel SNS als het ministerie van Financiën een adviseur in de arm heeft genomen om te kijken hoe de gezondheid van deze ‘systeembank’ is te verbeteren.

Ingewijden bevestigen tegenover NRC Handelsblad dat de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs sinds kort SNS bijstaat, de Nederlandse staat – die nog 0,85 miljard euro aan verleende steun terugkrijgt van de bank – laat zich adviseren door Morgan Stanley.

De financiële redactie van NRC schrijft vanmiddag over SNS Reaal:

SNS Reaal is na ING, Rabobank en ABN Amro de grootste financiële instelling van Nederland. De bank worstelt met een grote portefeuille kantoren en winkelpanden. De vastgoeddochter lijdt al jarenlang verlies. De laatste kwartalen vagen de vastgoedverliezen steevast zo’n driekwart van de winst van het concern weg. Daarnaast heeft SNS Reaal net als andere banken en verzekeraars last van de lage rente en moeilijke marktomstandigheden. Tegelijkertijd moet de balans versterkt worden door aangescherpte regels van toezichthouders en dient de noodhulp van de Nederlandse staat nog te worden terugbetaald.

SNS Reaal onderzoekt volgens een vanmorgen uitgegeven verklaring “verschillende mogelijkheden” om haar vermogen te versterken.

“De verkoop van bedrijfsonderdelen is een van de mogelijkheden die daarbij wordt onderzocht.”

Verzekeringsdochter Zwitserleven en Reaal zouden bijvoorbeeld verkocht kunnen worden.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad een achtergrondverhaal over de problemen bij SNS Reaal. Of lees het artikel vanaf 15.00 uur in de digitale editie (alleen voor abonnees)