Internationaal Strafhof eist arrestatie Mudacumura in Congo

M23-rebel in de weer met zwaar geschut in het oosten van Congo. Foto Reuters / James Akena

Het Internationaal Strafhof in Den Haag eist dat de Rwandese rebellenleider Sylvestre Mudacumura in Congo wordt opgepakt. Ook deed het Strafhof een twee arrestatieverzoek voor de Congolese rebellenleider Bosco Ntaganda uitgaan.

In een verklaring stelt het Strafhof dat er “goede gronden zijn te geloven” dat Mudacumura zich schuldig heeft gemaakt aan onder meer moord, verminking, verkrachting, seksuele slavernij, marteling en plundering.

Het Strafhof probeert met de twee arrestatiebevelen de druk op de Congolese regering in Kinshasa om beide mannen op te sporen en te arresteren op te voeren.

Ntaganda al langer gezocht voor oorlogsmisdaden

Ook Ntaganda wordt gezocht wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Het Internationaal Strafhof zoekt hem al langer. Sterker nog, mede door de zoektocht naar Ntaganda (voor zijn oorlogsmisdaden als leider van de voormalige rebellengroep CNDP) ontstond de M23-rebellengroep die de laatste maanden voor veel problemen en geweld zorgt in het oosten van Congo.

M23 is een verwijzing naar vredesakkoord van 23 maart 2009. De rebellengroep vindt dat de Congolese regering er niet in is geslaagd de bepalingen uit dat vredesakkoord ten uitvoer te brengen. In het vredesakkoord was onder meer opgenomen dat de inmiddels opgeheven rebellenbeweging CNDP zou worden opgenomen in de Congolese strijdkrachten.

Die bepaling bracht de Congolese regering uiteindelijk in verlegenheid, omdat generaal Ntaganda werd gezocht door het Internationaal Strafhof. De belofte van de Congolese regering om Ntaganda op te pakken, zette vervolgens weer kwaad bloed bij de voormalige leden van de CNDP, die zich daarna hergroepeerden als M23.

Betere onderbouwing arrestatiebevel Mudamucura

Mudacumura is de leider van de FDLR-rebellen, de ‘Democratische Strijdkrachten voor de Bevrijding van Rwanda’. Al eerder deden de aanklagers van het Strafhof een poging om een arrestatiebevel uit te vaardigen voor Mudacumura, maar die werd in eerste instantie door de rechters afgewezen. De nieuwe, meer gedetailleerde onderbouwing van de aanklagers heeft de rechters nu echter toch over de streep getrokken.

De Congolese president Joseph Kabila negeerde de oproep om Ntaganda te arresteren tot voorkort hardnekkig, omdat samenwerking met Ntaganda volgens hem de enige optie was tot vrede in het oosten van Congo. De druk om werk te maken van de arrestatie van zowel Ntaganda als Mudacumura wordt nu met het nieuwe dubbele arrestatiebevel aanzienlijk groter.