In grimmige scènes is deze komedie op zijn mooist

The Comedy of Errors door Shakespeare Theater Diever. Gezien: 6/7 Openluchttheater, Diever. Aldaar t/m 25/8. Inl: shakespearetheaterdiever.nl

Het decor is een puntgaaf Grieks dorp, met stralend witte huizen, gepleisterde muren. Meteen in de eerste scène vallen muren om, vliegen daken de lucht in. De personages lopen verward rond. Dit energieke begin van The Comedy of Errors in het Openluchttheater van het Drentse Diever zet de toon voor een humoristische voorstelling waarin zelfs ruimte is voor een vleugje actualiteit. Een zak met euromunten bijvoorbeeld rinkelt als goedkoop blikwerk.

De Komedie van Misverstanden is een van Shakespeares vroegste komedies. Twee tweelingbroers en hun knechten, ook tweeling, zijn elkaar bij een schipbreuk kwijtgeraakt. Hun vader spoelt aan in Syracuse. Daar wacht hem de doodstraf, tenzij iemand losgeld betaalt. De genialiteit van dit stuk zit hem in de tweelingen: ze komen elkaar onophoudelijk tegen maar herkennen elkaar niet. Anderen weten niet met wie ze van doen hebben. Minnaars zijn overspelig bij hun eigen geliefde. De koorts van de verrukkelijke verwarring slaat zelfs over op de toeschouwers.

Regisseur en vertaler Jack Nieborg treft met zijn spelers de juiste toon voor het komediespel. Volop voorspelbare grappen en doldwaze invallen in hoog tempo. De lichtvoetigheid straalt ervan af. Soms is de scherts net iets te overheersend. Achter het vrolijke masker van de komedie schuilt wel degelijk een tragiek. Tegen het slot komen de mooiste scènes: dan nemen de misverstanden zodanig toe, dat wanhoop bezit neemt van de personages. De komedie wordt grimmig, heel kort. Dat is het allermooist.