Groei Chinese economie loopt terug tot 7,6 procent

De Chinese economie is in het afgelopen kwartaal met 7,6 procent gegroeid ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat is het zwakste groeitempo in meer dan drie jaar.

De cijfers vergroten de druk op premier Wen Jiabao om in de tweede helft van dit jaar met stimuleringsmaatregelen te komen. Dat vooruitzicht leidde op de Aziatische beurzen tot een stijging van de koersen.

De afzwakkende groei komt niet als een verrassing. De groei van de Chinese economie zit al anderhalf jaar in een dalende lijn en de afgelopen weken wezen veel indicatoren op een verdere verzwakking in het afgelopen kwartaal. Zo bleek dinsdag dat de Chinese import in juni veel minder sterk groeide dan economen hadden verwacht.

China is weliswaar de tweede economie van de wereld, het land blijft sterk afhankelijk van Europa. De slepende schuldencrisis in de eurozone ligt aan de basis van jarenlange economische onzekerheid en bezuinigingen die de vraag naar Chinese exportproducten ondermijnen. De groei van 7,8 procent die over de eerste zes maanden werd gemeten, was volledig te danken aan de consumptie en investeringen in eigen land.

De Chinese centrale bank verlaagde vorige week de rente van 6,3 naar 6 procent. De aanpassing was niet verwacht, want vorige maand verlaagden de Chinezen de rente ook al.

Economen voorzien meer maatregelen in de komende maanden, aangezien een sterke verzwakking van de groei de Chinese regering bijzonder slecht zou uitkomen bij de machtswisseling die later dit jaar plaatsvindt. Premier Wen Jiabo heeft al aangekondigd dat de regering ernaar streeft om de overheidsinvesteringen te vergroten om zo de economie te stabiliseren. Vorige week zei de Chinese premier dat investeringen in China de sleutel zijn tot economische stabiliteit. Dat werd beschouwd als een hint dat de binnenlandse bestedingen door de overheid worden aangejaagd om de economische groei op peil te houden.

Waarnemers verwachten niet dat China zo ver gaat als eind 2008. Toen werd ruim 4.000 miljard yuan (ruim 500 miljard euro) uitgetrokken om de Chinese economie te beschermen tegen de gevolgen van de internationale recessie.