EU gispt Roemeense premier

De voorzitter van de Europese Unie, Herman Van Rompuy, blijft ook na een gesprek met de Roemeense premier Victor Ponta „ernstig bezorgd” over de politieke spanningen in Roemenië, waar op 29 juli een referendum wordt gehouden over de afzetting van vorige week door het parlement geschorste president Traian Basescu. Van Rompuy liet in een verklaring weten dat de Europese Unie de situatie in Roemenië op de voet zal blijven volgen.

De centrum-linkse premier Ponta, die in mei aantrad, beloofde gisteren in Brussel een uitspraak van het Roemeense Constitutioneel Hof over de uitslag van het referendum te zullen respecteren. Maar hij zei niet te kunnen garanderen dat het parlement de eis van het Hof overneemt dat een referendum alleen rechtsgeldig is als ten minste de helft van de kiezers zijn stem uitbrengt.

Met die extra eis kwam het Hof – waarin een meerderheid op de hand is van Basescu – nadat Ponta eerder de regels van zo’n volksraadpleging versoepelde. Zo hoopte hij de kans op het gedwongen vertrek van Basescu, die in 2007 al eens een afzettingsprocedure overleefde, te vergroten. De president „handelde in strijd met de regering en met het parlement”, zei Ponta gisteren. „Ik dacht altijd dat er één kapitein op een schip was, maar Roemenië is geen schip.”

Ponta beloofde gisteren dat de hervormingen die de EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) eisen verder gaan – anders zou een nieuwe lening van vijf miljard euro worden opgeschort. Bovendien dreigt de EU Roemenië voorlopig geen toegang te geven tot het Schengen-verdrag, dat het vrije verkeer van personen regelt. (Reuters, AP)