Een jonge, inspirerende vlaggendrager van Texel

Met de keuze voor windsurfer Dorian van Rijsselberghe als vlaggendrager bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen breekt sportkoepel NOC*NSF met een traditie. De 23-jarige debutant heeft een rol die in het verleden altijd was weggelegd voor een ervaren, gelauwerde sporter.

Van Rijsselberghe, de wereldkampioen van vorig jaar in de olympische RS:X-klasse, heeft de eer vooral te danken aan zijn uitstraling. Chef de mission Maurits Hendriks heeft gezocht naar een sporter die populair is onder jongeren, omdat NOC*NSF sport wil stimuleren bij Nederlandse jeugd. „Hij is een jonge, inspirerende vlaggendrager”, zei Hendriks gisteren bij de bekendmaking op Schiphol. „Dorian straalt plezier uit, maar gaat tegelijkertijd altijd voor de prestatie.”

Met de keuze voor Van Rijsselberghe passeerde Hendriks olympische veteranen als amazone Anky van Grunsven, hockeyer Teun de Nooijer, roeier Diederik Simon en beachvolleyballer Richard Schuil.

Hendriks was beperkt in zijn keuze voor de vlaggendrager wegens de ‘48-uursregel’. Wie in het openingsweekeinde van de Spelen in actie komt, heeft een verschijningsverbod bij de openingsceremonie. Een zwemmer zal daarom nooit vlaggendrager zijn. Ook een van de atleten was deze keer geen optie, want zij zijn nog op trainingskamp in Spanje. Normaal gesproken bezoekt ongeveer de helft van de Nederlandse equipe de opening.

Van Rijsselberghe, die al bij het olympische water van Weymouth verblijft, reageerde via skype blij op de uitverkiezing. De plankzeiler noemde het „een wens die uitkomt” sinds hij op zijn veertiende koos voor een traject naar de Spelen.

Het windsurfen verdwijnt na ‘Londen’ van de olympische kalender, ten faveure van kitesurfen. De Nederlander Stephan van den Berg werd in 1984 de eerste olympische windsurfkampioen, Van Rijsselberghe hoopt de laatste te worden. De Texelaar heeft aangekondigd dat hij voor de Spelen van 2016 in Rio wil overstappen naar het kitesurfen.