Economische groei China naar laagste niveau in drie jaar

Een gisteren gemaakte foto van een Chinese arbeider in een fabriek in Jinjiang in de zuidoostelijke provincie Fujian. Foto AFP

De Chinese economie is in het tweede kwartaal van dit jaar met 7,6 procent gegroeid ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Voor China is dit het laagste groeipercentage sinds het eerste kwartaal van 2009, toen de internationale kredietcrisis op z’n hoogtepunt was.

Vanochtend gepubliceerde cijfers van de Chinese overheid laten over de maanden april, mei en juni een groei van 7,6 procent zien. In het eerste kwartaal van dit jaar groeide de Chinese economie nog met 8,1 procent. Analisten denken volgens persbureau AP dat de groei niet nog verder zal afnemen. Die verwachting baseren ze op andere cijfers, zoals een groei van de vraag naar leningen bij Chinese banken, een indicator voor meer economische activiteit.

Export groeit minder snel, consumentenbestedingen nemen af

Het groeipercentage van 7,6 procent is in lijn met de doelstelling van de Chinese overheid om over heel 2012 een groei van 7,5 procent te bereiken. Volgens analisten moet China dat nog altijd kunnen halen. De Chinese export groeit al een tijdje minder snel dan voorheen en de binnenlandse consumentenbestedingen zijn afgenomen. Om dat tegen te gaan heeft de overheid meer geld in de economie gepompt en investeringen gedaan in onder meer huisvesting en andere publieke voorzieningen.

Een terugval van de Chinese economie kan wereldwijd grote gevolgen hebben, schrijft AP, zeker nu de economieën van de Verenigde Staten en de belangrijke Europese landen nog altijd moeite hebben zich van de financiële crises van de afgelopen jaren te herstellen. Veel Aziatische economieën zijn sterk afhankelijk van de sterk toegenomen Chinese vraag naar hun producten.

    • Pim van den Dool